Månsken ska få löparna att yla av glädje

STSH NATI Månsken löpning
Löpturen blir förhoppningsvis vargfri.
Har dina löparskor gått i ide? Då kan det vara dags att väcka dem. På onsdag arrangeras nämligen månskenslöpning i Skarpnäck och Nackareservatet.

Det är femte året i rad som Friskis och Svettis ordnar månskenslöpning i Skarpnäck och Nackareservatet.
– Vi springer på parkvägarna i Skarpnäck. Sedan när vi kommer till grusvägarna i Nackreservatet anpassar vi oss till månbelysningen, säger Michael Grimsland, löpledare på Friskis och Svettis

Med och utan pannlampa
Löparna kommer att delas in i tre grupper. En grupp bör ha med sig pannlampa. De kommer att springa omkring 15 kilometer på skogsstigar i ett tempo på omkring fem minuter och 45 sekunder per kilometer.
De övriga två grupperna springer omkring 13 kilometer på obelysta grusvägar. Den snabbare gruppen springer i ett tempo på omkring sex minuter per kilometer och den långsammare i omkring sju minuter per kilometer. Utan pannlampor. Men varje grupp har två ledare som ser till att löparna inte villar bort sig i mörkret.
– Man vänjer ögonen ganska snabbt vid mörkret. Vi har ju stadens ljus som lyser upp. Är det snö blir det nästan som dagsljus, säger Michael Grimsland.

Blåbärssoppa och pannkaka
Löparna fortsätter sedan mot Älta och vidare till Erstaviken.
– Där har vi vår vätskepaus med blåbärssoppa och pannkakor. Det är brukar vara trevligt och löparna får chans att vila en liten stund, säger Michael Grimsland.
Hur upplever löparna månskenslöpningen?
– De brukar säga att det är fantastiskt: ”Jag kan spring i skogen och det är bara månen som lyser”. Väldigt få storstadsmänniskor har varit med om något liknande, Michael Grimsland.

Fakta

Samling onsdag klockan 18.00

Onsdagen den 14 december klockan 18.00 samlas månskenslöparna vid Friskis och Svettis Skarpnäck på Skarpnäcks Allé 31. Löpturen startar klockan 18.30.
Evenemanget är gratis men man måste anmäla sig via Friskis och Svettis hemsida.