Marcus vill slå mamma

Marcus Nyman är bättre än sin mamma Elisabeth, som tog VM-silver i judo.

Själv har 21-åringen redan EM-guld på meritlistan. Och nu tänker han ta OS-medalj.

Den 1 augusti kan bli den bästa dagen hittills i Marcus Nymans liv. Inte mycket slår ju ett OS-guld.

På en enda dag avgörs 90-kilos­klassen i judo i ExCel Arena i London. 32 deltagare gör upp om medaljerna. Stockholmaren Marcus vet att han har kapacitet att stå på pallen, till och med högst upp.

– Jag har slagit de bästa i världen tidigare, och det är skönt att veta. Medalj är ett realistiskt mål, men det är jämnt i toppen.

Marcus har redan samlat på sig mycket mästerskapsrutin. 2010 blev han den förste svensk som tog EM-guld i judo. Han grämer sig lite över att det ”bara” blev EM-brons i år.

– Om jag gått till final hade jag varit en av åtta seedade i OS. Nu är jag rankad nia och kan få möta de bästa direkt.

Det kan gå bra i alla fall. Högst rankad är greken Ilias Iliadis, och honom har Marcus nyligen besegrat i en match i tyska Bundesliga.

Marcus Nyman gynnas av att varje nation bara får ställa upp med en deltagare i OS. Flera av de högst rankade är japaner. Japan är fortfarande världsledande i judo, och Marcus har varit där och tränat flera gånger.

– Det är bra träning. Men jag gillar inte maten, det är mest fisk och ris och jag gillar svensk husmanskost som köttbullar.

Veckorna före OS har Marcus dock skurit ner på maten. I början av juni vägde han 97 kilo, och vid invägningen i London får han inte väga ett gram över 90.

Han har tränat stenhårt för att lyckas i OS. Marcus jobbar som hisskötare men har tagit tjänst­ledigt från nyår för att helt kunna satsa på judo. Bland annat har han varit på höghöjdsläger i Spanien.

Marcus har praktiskt tagit bott i Polisen Judos träningslokal i Midsommarkransen.

– Jag har kört två–tre pass om dagen. Flera landslagskollegor från andra delar av Sverige har kommit för att hjälpa till med sparringen.

Skulle inte det räcka kan han alltid ringa till mamma Elisabeth för goda råd hur man vinner judo­matcher. Elisabeth Karlsson är Sveriges framgångsrikaste kvinnliga judoka genom tiderna med ett VM-silver från 1987.

– Det var hon som fick mig att börja med judo när jag var 7–8 år. Mamma håller fortfarande på med judo som ungdomstränare.

Marcus kom med i ungdomslandslaget som 15-åring och debuterade i seniorlandslaget 2010. Hans vinnande stil på judomattan är inte vacker. Det är mer av råstyrka och mindre av teknik.

– Visst är min styrka och greppandet viktigt, men man måste också ha teknik för att vinna. Fast jag kan inte jämföra mig med japaner som kanske har tio olika tekniker under en match, när jag har tre–fyra.

Marcus Nyman ser fram emot att vara med på OS-invigningen den 27 juli. Och han hoppas på att få uppleva lite annat än judo.

– Brottningen skulle vara häftig att se.

Att vara med på ett OS är stort. Det finns många exempel på deltagare som fått stora skälvan och inte kunnat prestera normalt. Men Marcus Nyman är inte orolig.

– Jag brukar sällan bli nervös.

Råstyrka snarare än varierad teknik är Marcus Nymans segervapen på judomattan.

Fakta

Bor med lillebror

Namn: Marcus Nyman.

Ålder: 21 år.

Bor: Med lillebror Jimmy i mormors gamla trähus i Segeltorp.

Aktuell: Medaljhopp i judo i OS i London. 90-kilosklassen avgörs den 1 augusti.

På meritlistan: JEM-guld 2009, EM-guld 2010, EM-brons 2011.

Starkaste OS-minne: ”När min stora förebild Ilias Iliadis från Grekland vann guldet i judo 2004”.