Markim Orkesta lyfte från botten

Markim Orkesta tog årets andra trepoäng­are när Lagunda besegrades med 4–2 i söndags.

Segern innebär att nykomlingarna i division 4 fått lite andrum i botten och studentfestandet.

Med fem poäng vardera låg MOIF och Lagunda på var sin sida av nedflyttningsstrecket inför matchen. Örsundsbrolaget är kvar under strecket, medan MOIF avancerade förbi ett par lag.

Att det gått trögare än lagledningen och laget hoppades finns det flera orsaker till, men klart är att tränaren David Bergqvist inte är en stor supporter av studentfester.

– Vi har ett ungt lag och har haft några veckor där fotbollen har kommit i skuggan av festandet. Har spelarna inte egna studentfester så går de på andras. Men jag förstår väl också, har man gått i skolan i tolv år eller mer så är det väl kul att fira.

Och det är inte bara firandet som är orsak till lagets tröga seriestart. Bergkvist trodde inför säsongen att han hade ett lag som var tillräckligt bra för fyran. Då stirrade han blint på spelmässiga kvalitéer. I dag vet han att det krävs mer än så.

– Vi är inte mentalt mogna för 90 minuter i division 4, säger han och hänvisar bland annat till uddamålsförlusten, 1–2 mot serie­ledande Bälinge.

– Vi har pratat om att spela cynisk fotboll, eller spela enkelt för att försvara ett resultat om vi säger så. Vi är dåliga på att skicka ut bollen i skogen eller panga upp den i anfallet.

– Att vi nu slog Lagunda är för att vi är bättre, någon helgjuten insats var det inte, fortsätter MOIF-tränaren.

Efter 11 i paus gjorde Joakim Liard 2–1, Axel Hellberg Olsson 3–1 och sista spiken slog Michael Johansson i med en knorrad bredsida från 13–14 meter.

– Alla tre var rätt snygga. Speciellt 3–1-målet där Niklas Ryhn får in bollen centralt och Fredde Hällqvist släpper den mellan benen till Axel som bara har att placera in bollen vid stolpen.

– Segern gav oss välkommen arbetsro. Nu väntar några matcher mot lag vi behöver och ska ta poäng av för att undslippa stressen på nedre halvan.

Men på fredag flyger mössorna i Vallentuna gymnasium.

– Jag vet, flinar David Bergqvist.