ANNONS

Marknadschef med många bollar i luften

Vasilis Damos är ordförande i Akropolis IF och engagerad i Tensta Basket och AIK:s ungdoms­akademier. Något betalt får han inte.

– Tvärtom. Vi betalar för att få jobba med idrotten, säger han.
ANNONS

Vasilis Damos började som 5-åring att spela basket i Akropolis som senare blev Akropol. Han växte upp i Tensta och har bott tre år i Rinkeby.

– Det var hårt att växa upp i Tensta. Jag hade kompisar som hamnade i fängelse och det kunde ha gått snett för mig också om jag inte hade haft basketen. Jag spelade tills jag var 19–20 år och sedan utbildade jag mig, säger han.

Där finns förklaringen till Vasilis Damos stora engagemang inom idrotten. Han är ordförande i hårdsatsande fotbollsklubben Akropolis IF, vice ordförande i Tensta basket och dessutom involverad i AIK:s ungdomsakademier.

– Jag frågar mig själv hur jag har tid, men idrotten får ta tid. Jag brinner för det här men visst finns det gränser. Tensta ville att jag skulle bli ordförande men jag kan inte klona mig, säger Vasilis.

Vasilis bidrar med både sin egen tid och med pengar. Någon ersättning får han inte för sina styrelseuppdrag.

– Tvärtom. Vi betalar för att få jobba med idrotten. De flesta i styrelsen är också sponsorer, säger han.

Vi träffas på Vasilis kontor på säkerhetsföretaget Panaxia. Före­taget är Akropolis huvudsponsor och stöder Tensta basket och AIK:s ungdomssatsning. Det är inte svårt att se kopplingen – Vasilis är företagets marknadschef.

– Jag kom in i Akropolis 2005 och sponsrade klubben via min naprapatklinik, som jag fortfarande driver. Två år senare kom jag in i styrelsen, blev marknadschef på Panaxia och vi började satsa. Herrlaget låg då i division 3, säger han.

Herrlaget har nu gått upp till division 1. Vasilis låter nästan stolt när han berättar att Akropolis har den minsta budgeten av alla division 1-klubbar.

ANNONS

– Vår årsbudget ligger på 2 miljoner kronor. Klubben med den näst lägsta budgeten ligger på 3,7 miljoner. Vi är en liten förening med små resurser men klarar oss ändå. Vi jobbar efter ett eget recept där vi har skapat ett starkt nätverk av sponsorer. Vi har över 70 olika sponsorer vilket är ett kvitto på att vi gör ett bra arbete, säger han.

Svenska bostäder stöder Akropolis ekonomiskt. Klubbens styrelseledamöter är själva med och delar ut bostadsbolagets nyhetsbrev som kommer ut 12–14 gånger per år till 5 200 hushåll i Tensta, Rinkeby, Akalla och Husby.

– Vi delar ut nyhetsbreven på fredagskvällar, lördagar och söndagar. Vi är kanske den enda föreningen där vi i styrelsen arbetar så. Förklaringen är att våra ungdomar fortfarande är för små. Därför engagerar vi hela vår styrelse, föräldrar och ledare, säger Vasilis.

Han är kritisk till att kommunen inte bidrar med mer till idrotten.

– Politikerna borde satsa mer på förorterna. Jag växte upp under tuffa förhållanden, men jag tycker att Tensta och Rinkeby har förfallit med åren. Förr fanns åtminstone fritidsgårdar. I dag är idrottsföreningarna ännu viktigare för ungdomarna, säger han.

Vasilis Damos tackar basketen för att han själv klarade en tuff uppväxt i Tensta. I dag är idrottsföreningarna ännu viktigare för ungdomarna, menar han.

Fakta

Driver även en naprapatklinik

Namn: Vasilis Damos.

Ålder: 38 år.

Familj: Gift.

Yrke: Marknadschef på ett säkerhetsföretag. Driver också en naprapatklinik.

Bakgrund: Uppvuxen i Tensta, bor nu i Järfälla.

Aktuell: Är ordförande för hårdsatsande Akropolis IF, som just skrivit ett samarbetsavtal med AIK fotboll. Vice ordförande i Tensta Basket och engagerad i AIK:s ungdomsakademier.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.