”Martaeffekt” ska locka storpubliken

Marta ger allt på träningen på Tyresövallen, även om hon vid just detta tillfälle ligger steget efter lagkamraten Johanna Frisk.
Marta ger allt på träningen på Tyresövallen, även om hon vid just detta tillfälle ligger steget efter lagkamraten Johanna Frisk.
Fotbollsfebern stiger i Tyresötrakten. Premiären för det stjärnbeströdda damlaget närmar sig.

Till matchen mot Örebro ska Marta och lagkamraterna i Tyresö FF locka 5 000 åskådare.

Just nu är Tyresö FF:s fotbollsdamer i Turkiet på träningsläger. De laddar för den långa marschen mot SM-titeln. Att marschens mål är guld sticker laget inte under stol med. Konstigt vore det annars med en trupp som kallas ”Real Tyresö” vilket givetvis syftar på alla stjärnor.

Marta, den största stjärnan av dem alla, lär på egen hand locka långväga åskådare till Tyresövallen. Inte minst till premiären mot KIF Örebro annandag påsk, den 9 april.

– Då blir det världsfotboll, lovar Tyresö FF:s eldsjäl Hans Löfgren. Vi ska bjuda på den bästa inramningen någonsin för en allsvensk dammatch. Vi hoppas på 5 000 åskådare. Målet är att vinna hela allsvenskans publikliga. Vi har ju blivit tvåa två år i rad.

Hur viktig är Marta för att locka publiken?

– Klart hon är viktig. En ”Martaeffekt” kan dra 1 000 åskådare extra per match.

Inför förväntande publikinvasioner byggs Tyresövallen ut. Förra årets läktare på den bortre långsidan byggs ut. Den blir större och brantare och ska rymma 1 100 åskådare. Totalt blir det 1 800 sittplatser på arenan. De kommer nog att behövas, TFF har redan sålt cirka 800 årskort.

Ett gäng som definitivt kommer på hemmamatcherna är damlagets egen supporterklubb ”Familjen”. 45-årige Jimmy Wahlström är en av förgrundsfigurerna.

– Vi ska hjälpa till att göra premiären till något spektakulärt, säger Jimmy. Vi ska samla alla vi kan och sjunga och heja. Vi håller till på den nya läktaren för där är det soligast.

Jimmy säger att Tyresö ”definitivt” tar SM-guld. Och han ser fram emot att njuta av Martas fotbollsfinesser.

– Marta ÄR guld. Hon bidrar till att damfotbollen kommer mer i fokus, det blir ett lyft både för Tyresö och för damfotbollen i stort.

Tyresö FF siktar alltså på att vinna allsvenskans publikliga. Men för att slå publikrekordet genom tiderna skulle det krävas en ännu större arena än Tyresövallen. Rekordet är från den 3 september 2008 då matchen Linköping-Umeå drog 9 413 åskådare.

Gästerna vann med 4–1. Matchens lirare blev en viss Marta som då spelade i Umeå.