Min lokala hjälte

Mästare med tv-skräck

Mikael Appelgren
Än i dag håller Mikael Appelgren i gång vänsterarmen. Den 3 mars tog han ännu en SM-medalj, ett brons i mixed dubbel med dottern Marlene.
Han blev världsstjärna redan som tonåring, men är ännu obekväm med att se sig själv på tv.

Nu ska Stuvstabon Mikael Appelgren hem i vardagsrummen som en av idrottshjältarna i Mästarnas mästare.

Mikael ”Äpplet” Appelgren, 51, hade ingen anledning att tacka nej när han tillfrågades om att lägga några veckor av sensommaren 2012 på Peloponnesos, Grekland. Det är han glad för i dag. Han talar om fantastisk kamratskap under inspelningen av SVT:s Mästarnas mästare. Ett äventyr som även gjorde fysisk nytta.

– Jag garvade så mycket att jag inte behövde göra situps på flera veckor. Jag hoppas att en del av glädjen ska framkomma, att vi framställs på ett bra sätt.

– Huset vi bodde i måste kosta 25–30 miljoner om det låg i Stockholmsområdet. Vilken miljö … och närheten till havet. Enormt.

”Äpplet” är begeistrad när han ger sin resumé av tävlingsveckorna. Men det finns en hake – hans olust inför att se sig själv på tv.

– Det är ett problem alltså. Och en orsak till att jag har tackat nej några gånger. Jag är väldigt kritisk till vad jag gjort och sagt när jag ser mig på tv. Det finns mycket på video och dvd hemma men jag tittar aldrig på matcher eller gamla tv-intervjuer och reportage.

För att inte förstöra nöjet för familjen, som är entusiastisk inför att se resultatet, är hans plan att se Mästarnas mästare på egen hand.

Har han gjort bort sig? Inte harmoniserat med gänget? Smitit undan samkväm över ett glas vin på kvällarna?

– Vin, äh. Öl och groggar. Nej, för fan. Jag är social, kolla programmet får du se. Jag ogillar bara att se och höra mig själv.

Vi träffas i en miljö han alltid har förknippats med. I fyra bordtennishagar står tio pingisbord. Det smattrar från alla håll och livligast i Liljeholmshallen är evige vännen Jan-Ove Waldner. ”J-O” avbryter titt som tätt och propsar bland annat på att få visa en skruv som han bestämt vet är Äpplets. Skruven lurar dock ingen motståndare på andra sidan nätet.

– Här va, säger Appelgren och för metallskruven mot tinningen.

I bestämmelserna för vilka som får delta i programserien står att de ska ha avslutat sina aktiva karriärer som idrottsstjärnor. Några gjorde det för länge sedan, andre mer nyligen. Anna Lindberg kom direkt från OS i London till inspelningarna, och så sent som förförra helgen tog Äpplet SM-brons i mixed med dottern Marlene.

– Jag gillar min sport, därför är jag kvar inom den, fortsätter han. Jag har alla möjliga uppgifter inom Spårvägen BTK och spelar så länge kroppen håller.

Trots att han i viss mån ännu är aktiv var han orolig för de fysiska tävlingarna i den grekiska värmen.

– Man är väl ingen atlet längre, men jag gick positiv och orädd in för tävlingsgrenarna. För övrigt gjordes det tester på oss bordtennisspelare för många år sedan. På den tiden var vi konditionsmässigt minst lika starka som andra elit­idrottare. Bättre än många tror.

Vad det innebär i ”MM” döljer han med ett pokerfejs.

Fakta

Missar aldrig ett avsnitt av M*A*S*H

Namn: Mikael Appelgren.

Ålder: 51 år.

Bor: Stuvsta.

Familj: Frun Marita. Barnen Marlene och Marlon.

Meriter i urval: Fyra VM-guld i lag. Nio EM-guld i singel, dubbel och lag.

Aktuell: Tävlar i årets upplaga av Mästarnas mästare som börjar sändas i SVT på söndag den 17 mars.

Oanad specialkunskap: Äpplet är ”geografinörd” och har oftast en atlas till hands.

Missar aldrig: Favoritserien M*A*S*H på Sjuan, vardagkvällar klockan 23.35.