Mästare utan bandyis

Bergshamra IP har drabbats av höstvärme. Då går det inte att spola upp isbanan för Frida Erlandsson och hennes AIK.
Bergshamra IP har drabbats av höstvärme. Då går det inte att spola upp isbanan för Frida Erlandsson och hennes AIK.
Frida Erlandsson har fyra VM-guld. Men hon har sämre träningsmöjligheter än en korpidrottare.

Konstgräs är en bov i dramat.

Frida Erlandsson hasar fram på Bergshamra IP. Hon har bandyklubba i handen men låga boots i stället för skridskor på fötterna.

Röda pölar breder ut sig i isen som närmast liknar ett tjockt frosttäcke.

Vid långsidorna skymtar konstgräset.

– Det hade inte gått att åka här, jag hade gått igenom direkt. Isen är röd eftersom de höll på att lägga linjerna innan det blev för milt.

I början av november, när bandyisen var nästan klar, kom höstvärmen tillbaka.

– Det är en jävla massa pengar, 15 000-20 000 kronor bara i materialkostnader som är bortkastat. Vi hade en kall natt nyligen och då vattnade vi 75 000 liter vatten, det ger en halv centimeter is – i bästa fall. Men vi behöver tre, fyra kalla nätter i rad och få en is på en tre fyra centimeter, säger Kjellåke Carlanius, driftsansvarig för Bergshamra IP och styrelseledamot i AIK bandy.

AIK:s herrar fick spela hemmapremiären i division 1 förra söndagen mot Eskilstuna på Sollentunavallen.

– Det är lika frustrerande för oss som för lagen. Man vill ju inte ge bort hemmamatcher och spela dem på bortaplan, säger Kjellåke Carlanius.

Sedan förra säsongen har planen klätts med konstgräs för Solna chiefs amerikanska fotbollslag. Det har gjort att isläggningen blivit betydligt svårare att få till.

– Det har byggt på tio, elva centimeter extra mot förra året, vilket gör att vi behöver ha det kallare för att få den första isen att lägga sig, säger Kjellåke Carlanius.

Lokaltidningen Mitt i träffar Frida Erlandsson före kvällens träning. Förhoppningen var att den skulle vara på fullstor bandyplan på Bergshamra IP, i stället blir det 20.30 på hockeyrink i Tullinge. En annan vanlig träningstid är 21.30-23.00 i Ritorps eller Ulriksdals ishallar.

– Vi hade ju inte räknat med att det skulle vara så här milt så alla träningstider är ju upptagna, vi får ta det som har blivit över. Zinkensdamm är ju den bästa bandyplanen men där är så många lag att vi inte får plats.

Trots begränsad tid på fullstor bandyplan blev AIK bästa svenska lag i World cup i Edsbyn i oktober.

Laget tog sig till final men lyckades inte upprepa de senaste säsongernas triumfer. Rekord Irkutsk från Ryssland vann med 4–0.

– Det hade varit kul och se hur bra vi hade kunnat bli med lite bättre förutsättningar. Vi hoppas att det snart byggs en bandyhall i Stockholmsområdet och att vi får ta del av den, säger Frida Erlandsson.

Hon är glad att AIK inleder säsongen med fyra raka bortamatcher och har hemmapremiär först den 8 december.

Hon uppskattar också att Hammarby är nykomlingar i högsta serien.

– Det ska bli jättekul med derby. Vi hoppas att det kan dra lite publik. Det finns ju lite rivalkänslor. De vill visa att de är i högsta serien för att stanna och vi vill visa att vi är bäst, säger Frida Erlandsson.

En annan nyhet för säsongen är att SM-finalen har flyttats från Studenternas i Uppsala till Friends arena i Solna.

– Vårt mål är alltid att SM-guld och vi hoppas på att ta oss till final. Jag tycker att det har varit bra i Uppsala om man lyckas få folk att komma dit. Men nu blir ju väderförhållandena perfekta och det blir lite som hemmaplan för oss. Vi skämtar om att vi skulle kunna träna i Friends om de får upp isen, säger Frida Erlandsson.

Vi behöver tre, fyra kalla nätter i rad och få en is på en tre fyra centimeter. Kjellåke Carlanius driftsansvarig bergshamra IP

Fakta

Lagkapten i AIK som håller på Barcelona

Namn: Frida Erlandsson.

Ålder: 24 år.

Bor: Alvik.

Familj: Pappa Joakim, brodern Jacob (spelar bandy i Falu BS) och sambon Martin Andersson, 24 år.

Yrke: Idrottslärare på Engelska skolan i Nacka Strand.

Position: Mittfältare.

Meriter: 4 VM-guld, 3 SM-guld, 2 SM-silver.

Aktuell: Lagkapten i AIK:s bandylag som siktar på nytt SM-guld. Nästa match är borta mot Uppsala BoIS på fredag. Hemmapremiär mot Tranås BoIS den 8 december.

Fritid: ”Jag är allmänt sportintresserad och håller på Barcelona i den internationella fotbollen. Min sambo håller på Chelsea så jag får se en hel del av deras matcher också. Sedan vill jag naturligtvis att det går bra för AIK fotboll också eftersom de tillhör AIK-familjen.”