ANNONS

Mästaren i korridoren

Omkring 100 miljoner människor spelar carrom. En av de allra bästa sitter och tränar på egen hand i en studentkorridor i Kista.
Omkring 100 miljoner människor spelar carrom. En av de allra bästa sitter och tränar på egen hand i en studentkorridor i Kista.
Carrom har omkring 100 miljoner utövare i världen. I en studentkorridor i Kista kämpar Mehedi Hassan, en av världens bästa spelare, med att sprida sporten som ibland kallas indisk biljard i sitt nya hemland.
ANNONS

– Jag är kär i den här sporten och vill att svenskar ska förälska sig i den också, säger Mehedi Hassan när vi träffas i hans studentkorridor intill Kista galleria.

På bordet i det gemensamma köket har han placerat alla sina carromtroféer, däribland segerpokalen från Europacup-tävlingen i Lungern, Schweiz, häromveckan.

Innanför dörren med kodlås står carrombordet med en högkvalitetsbräda av tjock finpolerad plywood.

Mehedi Hassan grupperar de vita och svarta träpuckarna kring den röda drottningen i mittcirkeln, placerar sin striker som större och tyngre på baslinjen och sprättar med pekfingret iväg den mot gruppen av puckar som sprängs och sprids ut över bordet.

Spelet går ut på att sänka de nio puckarna i sin egen färg innan motståndaren sänkt sina.

Sporten som tros ha sitt ursprung i Indien kallas ibland indisk biljard.

– Man kan säga att det är en blandning av schack och biljard. Du måste koncentrera dig jättemycket och spela med både fingrar och hjärna, säger Mehedi Hassan.

Själv började han spela som liten grabb i Dhaka och representerade Bangladesh landslag under sex år.

Numer representerar han det svenska landslaget.

ANNONS

Ensam.

– Jag vill tävla med ett svenskt lag i världscupen. I så fall behöver jag fyra lagkamrater. Jag kan träna upp dem, så att de kan göra något för Sverige. Det är mitt nästa mål, säger Mehedi Hassan.

Varje dag efter studierna i datateknik på Stockholms universitet tränar han i studentköket.

– Jag försöker vara seriös. Men det är väldigt tråkigt att sitta och träna ensam, säger Mehedi Hassan.

Närmast i oktober väntar en stor carromtävling i New Delhi, Indien, organiserad av International Carrom federation. Alla världsspelare väntas dit så Mehedi Hassan hoppas på rejält motstånd.

Jag gissar på att jag är rankad topp 3–4 i världen. Mitt stora mål är VM i London nästa år, säger han.

Vad är det som är så speciellt med carrom?

– Jag har gjort slams mer än 300 gånger. Det är när du får ner alla sina ”coins” innan motståndaren i ett svep. Då är spelet som vackrast. Eller när du slår de bästa spelarna, när du vinner mästerskap, när du kämpar och vinner för ditt land, säger Mehedi Hassan.

Fakta

Tog hem Europacupen i Schweiz

Namn: Mehedi Hassan.

Ålder: 33.

Bor: Kista, uppvuxen i Dhaka, Bangladesh.

Sysselsättning: Studerar datateknik.

Aktuell: Vann nyligen Europacupen i carrom i Schweiz och kämpar för att etablera sporten som ibland kallas för indisk biljard eller fingerbiljard i sitt nya hemland Sverige.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.