Mästaren sätter allt på spel

Mikaela har fyra världsmästarbälten i boxning, och även en rosa Harley Davidson som hon ska cruisa med i sommar efter att förhoppningsvis ha vunnit sitt femte bälte.
Mikaela har fyra världsmästarbälten i boxning, och även en rosa Harley Davidson som hon ska cruisa med i sommar efter att förhoppningsvis ha vunnit sitt femte bälte.
På lördag är det Nationaldagen, och även Mikaela Lauréns stora dag. Då går hon sitt livs viktigaste match, både i boxningsringen och i kampen för att undvika ekonomisk knockout.

– Jag har säkert adhd. Men jag vill inte få en diagnos eftersom adhd är positivt för mig och jag får saker gjorda. Det ger extra driv och ork, och har gjort mig framgångsrik. Jag älskar utmaningar och att pusha gränser.

Den 39-åriga Stockholmaren Mikaela Laurén är världsmästare i proffsboxning.

På lördag i Eriksdalshallen sätter hon WBC-titeln i lätt mellanvikt på spel för första gången. Laurén möter en riktigt hård boxare från Costa Rica. 32-åriga Hanna ”La Amazona” Gabriel har världsmästarbältet i organisationen WBO, och har vunnit 14 av 15 matcher.

– Och tio av segrarna är på knockout, säger Mikaela Laurén.

Det väntar alltså en tuff match i ringen. Men Laurén har gått flera hårda matcher för att galan, kallad ”Battle of the Thrones” ska bli verklighet. Parallellt med att hon tränar hårt tar det också på krafterna att arrangera och marknadsföra galan. Det är Lauréns egen tillställning och hon har som arrangör hyrt Eriksdalshallen för egna pengar.

– Det står väldigt mycket på spel för mig, och jag riskerar personlig konkurs om inte ekonomin går ihop. Jag har till och med sålt min bil för att få in pengar.

För två år sedan tvingades Mikaela Laurén ställa in en gala i Eriksdalshallen på grund av bristande ekonomi. Men det ska inte hända igen.

– Jag tar hellre banklån än ställer in. Det finns plats för cirka 2 500 åskådare, och kommer det 2 000 är det fantastiskt, då går jag runt ekonomiskt. Folk tror att jag tjänar mycket pengar eftersom jag är världsmästare, men så är det ju inte. Det är stora skillnader på pengarna jämfört med manlig proffsboxning.

Mikaela Laurén har som världsmästare given stjärnstatus. Hennes medverkan i tv-program som ”Skavlan” och Malou Von Sivers ”Efter 10” har gjort henne ännu mer känd. Och just nu sänder Sveriges Television en dokumentär om Lauréns liv – ”Den dömda världsmästaren”. Titeln syftar på att Mikaela Laurén 2005 dömdes till fängelse på grund av grovt dopningsbrott.

– Att jag är känd och med i tv kanske hjälper till med biljettförsäljningen till galan.

”Battle of the Thrones” bjuder på fyra proffsmatcher. Det blir även musikunderhållning av bland andra Dogge Doggelito. Paolo Roberto är konferencier.

Inför titelmatchen har Mikaela Laurén tränat på en boxningsklubb i Brandbergen i Haninge som drivs av Vido Ratkovic. Samme man har arrangerat proffsgalor med Laurén på Göta Källare på Södermalm. Han var även med vid galan som fick ställas in i Eriksdalshallen för två år sedan.

– Av någon anledning är det svårt att få publik till proffsboxningsmatcher i Sverige, säger Ratkovic. En MMA-gala skulle sälja slut på en timme. Men är det någon som ska klara det så är det Mikaela, hon är modig och jag hoppas verkligen att det går bra.

Jag har säkert adhd. Det ger extra driv och ork, och har gjort mig framgångsrik.Mikaela Laurén

Fakta

Sol, bad och actionfilmer

Namn: Mikaela Laurén.

Ålder: 39 år.

Bor: Kärrtorp.

Aktuell: Arrangerar egna proffsboxningsgalan ”Battle of the Thrones” i Eriksdalshallen på lördag. Går själv VM-titelmatch i lätt mellanvikt mot Hanna ”La Amazona” Gabriel från Costa Rica.

Yrken: Proffsboxare, personlig tränare och galaarrangör.

Avkoppling: ”Då solar och badar jag, eller ser på actionfilmer”.

Fakta

Ingo var vår förste världsmästare

Sveriges sju världsmästare i proffsboxning genom tiderna:

Ingemar ”Ingo” Johansson: tungvikt, 1959-1960.

George Scott: lättvikt, 1995-1997.

Fredrik Alvarez: super mellanvikt, 1997-1998.

Armand Krajnc: mellanvikt, 1999-2002.

Maria Lindberg: super weltervikt, 2009.

Frida Wallberg: super fjädervikt, 2011-2013.

Mikaela Laurén: lätt mellanvikt, 2014.