AIK-match ställs in efter matchfixningsförsök

AIK Fotboll
IFK Göteborg–AIK ställs in.
En AIK-spelare har uppvaktats av en misstänkt matchfixare som erbjöd honom en stor summa pengar.
Med förtäckta hot krävde fixaren i gengäld att spelaren skulle underprestera i kvällens allsvenska bortamatch mot IFK Göteborg. Nu ställs matchen in av Svenska Fotbollförbundet.

– Det här är en mycket allvarlig attack mot svensk fotboll och det kommer vi aldrig att acceptera, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Försöket att rigga den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK ägde rum tisdags. AIK-spelaren kallades till ett möte där han erbjöds ett ansenligt belopp i ersättning – om han aktivt bidrar till att klubben förlorar kvällens planerade match.

Alla parter med på att ställa in

När SvFF sent i går kväll informerades om händelsen kontaktades berörda parter – polisen, AIK, IFK Göteborg och Svensk Elitfotboll.

Därefter beslutade Svenska Fotbollförbundet att ställa in kvällens planerade match, vilket samtliga berörda parter ställde sig bakom. Polisen har inlett en förundersökning.

”Alla våra matcher ska vara säkra”

– Utgångspunkten för alla våra matcher är att de ska vara säkra och avgöras på sportsliga grunder. Utifrån den information vi har kan vi inte garantera att matchen IFK Göteborg och AIK är en säker match och att den avgörs på sportsliga grunder, säger Håkan Sjöstrand.

Nu är det upp till AIK och IFK Göteborg att, i samråd med Svensk Elitfotboll, komma överens om när matchen ska spelas i stället.