Min lokala hjälte

Matilda är rankad högre än herrarna

Aldrig förr har bästa svenska dam legat högre upp på världsrankningen i pingis än bästa svenska man. Nu har Ängby SK:s storstjärna Matilda Ekholm gjort det omöjliga.

Men så är hon också lite störd i huvudet.

– Haha, min kompis brukar säga det, att jag är störd i huvudet. Vem orkar annars slå på en boll i 20 år? Jag tror att jag inte riktigt har brytt mig om vad man förväntats göra; börja plugga, skaffa ett riktigt liv. Jag har bara kört på, trots att jag inte var bättre än bland de 300 i världen när jag var 20 år, säger Matilda Ekholm på telefon från Linköping där hon hälsar på sina föräldrar.

Någon vecka har gått sedan 29-åringen bärgade dubbla SM-guld, i singel och dubbel – i par med 16-åriga supertalangen Linda Bergström – åt sin svenska klubb Ängby SK.

Det är i västerortsklubben som hon en gång slog igenom, och som hon i år representerar i nationella tävlingar, parallellt med seriespelet i sin spanska proffsklubb Fotoprix Vic.

SM-guldet i singel var Matilda Ekholms andra raka och fjärde totalt.

Ängbyspelaren som länge dominerat svensk dam­pingis tog i och med SM-segrarna klivet upp till plats 55 på världsrankningen. Därmed skrev hon in sig i historieböckerna. Jörgen Persson är nämligen näst bäste svensk på plats 57.

Tronskiftet kan delvis förklaras med den misslyckade generationsväxlingen på herrsidan där gubbar som nämnde Persson, Jan-Ove Waldner och Mikael ”Äpplet” Appelqvist fortfarande dominerar.

Men det förtar inte Matilda Ekholms prestation. Medan andra talanger fallit ifrån, har hon ensam kämpat sig upp mot toppen och lever i dag som enda svenska på att spela bordtennis.

Tronskiftet är väl kul, tycker hon. Fast renderar inte direkt i några frivolter.

– Det finns större saker än idrott, säger hon.

Som buddhismen, den halvmexikanska flickvännen Marisol Pineda och den egna lesbiska bloggen där hon bland annat skrev om före detta höjdhopperskan Kajsa Bergkvist när hon kom ut som lesbisk.

De stora idrottsliga framgångarna har faktiskt kommit med balansen i livet. Boken ”Born to run” av Christopher McDougall har påverkat henne mycket.

Den handlar om löpare i Mexiko, som lever helt åtskilt och är bäst i världen utan att tävla.

– De springer inte för att nå kändisskap, de springer för att de älskar det. För min del handlar det om att må bra mentalt, då vinner jag matcher av bara farten.

Säsongens stora mål är kvalet till London-OS i april.

– Jag vill jättegärna åka, men jag vet att världen inte går under om jag missar, säger hon.

Fakta

Driver lesbisk blogg med flickvännen

Namn: Matilda Ekholm.

Ålder: 29 år.

Bor: Barcelona, Köping, Mora.

Klubbar: Ängby SK och spanska Fotoprix Vic.

Om sin vassa serve: ”Jag hade en bra serve som liten, sedan gick jag på myten om mig själv och har tränat en del genom åren…”

Aktuell: OS-kvalaktuell, dubbel svensk mästarinna som skrev pingishistoria när hon passerade de svenska herrarna på världsrankningen.

Kuriosa: Driver den lesbiska bloggen Estrada.se med bland andra flickvännen och läkaren Marisol Pineda.