Min lokala hjälte

Mats simmar 54 mil – rakt in i Guinness rekordbok

Mats Goldberg passade på träna i Vällingbybadet under sitt besök i Stockholm i veckan.
Mats Goldberg passade på träna i Vällingbybadet under sitt besök i Stockholm i veckan.
Våtdräkten ger lite flythjälp, å andra sidan stramar den och försämrar rörligheten, berättar Mats Goldberg.
Våtdräkten ger lite flythjälp, å andra sidan stramar den och försämrar rörligheten, berättar Mats Goldberg.
Ingen har någonsin tidigare simmat längs hela Dalälven. Men i juli ändrar Mats Goldberg på den saken. På 25 dagar i juli ska han helt ensam simma 542 kilometer, från Hällsjön norr om Idre till Furuviksparken utanför Gävle, med all packning på släp.

– Jag ska vara helt självförsörjande och ha med allt i en kajak efter mig. Mat, tält, köksutrustning, ombyten. Kanske att jag måste ha en depå någonstans på vägen, men målet är att få med mig all mat i kajaken, säger Mats Goldberg.

Han är Stockholmare från början, växte upp i Huddinge och i Hässelby och bodde sju år på Lidingö innan han flyttade till Säter i Dalarna för drygt tre år sedan.

Den här veckan är han och hälsar på i huvudstaden, bland annat för att vara med på Vildmarksmässan i Älvsjö på söndag. Vi träffade Mats när han klämde in ett simpass i Vällingbybadet.

– I Hedemora där jag brukar simma får man inte ha våtdräkt, så det är perfekt för mig att passa på här. Det är en helt annan sak att simma med dräkt. Man får lite hjälp av den, flyter bättre. Å andra sidan är det inte samma rörlighet, säger Mats och visar med ett crawltag i luften hur dräkten stramar i armhålan.

54 mil på 25 dagar innebär drygt 2 mil per dag i snitt. Det räknar han med att klara tack vare att simturen går medströms.

– Det är en förutsättning. Annars hade det tagit flera månader. Men jag kommer inte att kunna bara ligga och flyta. Till exempel tar det helt stopp i Siljan, vid Mora. Där måste jag verkligen simma.

På andra ställen är det desto kraftigare forsar. Mats är dock inte rädd för att få kajaken i bakhuvudet.

– På de ställena simmar jag med fötterna före, det måste man i sådana forsar, och har kajaken bredvid mig i stället.

Trots strömmarna på sin sida kalkylerar Mats med att ligga i vattnet 7–8 timmar varje dag. Han kommer endast att gå upp på land för att äta, sova, uträtta behov och passera de dammar och vattenkraftverk som finns längs vägen.

– Utöver kylan, det är bara 15 grader i vattnet i början av älven, så blir kraftverken den största utmaningen. Jag vet inte riktigt vilka begränsningar som finns vid dem, men jag tror att jag kommer att behöva bära kajaken och packningen uppemot två kilometer för att passera ett par av kraftverken.

Under flera år tävlade Mats i triathlon. Med tiden ökade hans intresse för simning och framför allt open water swim. Så började tankarna gro på en simtur utöver det vanliga.

– En kompis till mig har paddlat utmed hela den svenska kusten, havspaddlarnas blå band. Jag funderade på om man skulle kunna simma den sträckan, men insåg att det skulle bli för tufft.

Så Dalälvens 542 kilometer fick räcka, åtminstone till att börja med.

– Det blir också ett sätt att ge tillbaka till Dalarna där jag bor nu. Ett annat syfte är att öka medvetenheten kring miljöfrågor som nedskräpning och klimatkompensering. Och förstås att testa sin egen personliga uthållighet.

– Ja, jag var sugen på att göra något utöver det vanliga, något som sticker ut.

Fakta

Heter Awesome

Fullständigt namn: Mats David Awesome Goldberg.

Ålder: 35 år.

Bor: Säter sedan drygt tre år, tidigare i Stockholm

Familj: Sambo och två barn.

Yrke: Studie- och yrkesvägledare plus egen företagare inom fastighetsförmedling vid Medelhavet. Hoppas på en framtid som professionell äventyrare.

Aktuell: Presenterar på söndag sitt äventyr Dalälven Swim på Vildmarksmässan i Älvsjö. Den 542 kilometer långa simturen går genom 14 kommuner i fyra landskap. Utmaningen, som är en del av Mats Goldbergs slutexamination på utbildningen Adventure Academy, är anmäld till Guinness World Record då detta är första gången som någon försökt sig på att simma längs hela Dalälven.