Med kroppen som tyngd

Anderson Zapata i luften. Dana Star, Engin Mete och Nizar Star väntar på sin tur.
Anderson Zapata i luften. Dana Star, Engin Mete och Nizar Star väntar på sin tur.
Anderson Zapata har varit tränare i martial arts och capoeira.
Anderson Zapata har varit tränare i martial arts och capoeira.
Rawbarz är ett gäng kroppskonstnärer som tränar på stans utegym.
Rawbarz är ett gäng kroppskonstnärer som tränar på stans utegym.
De tränar på stans utegym och ingen som går förbi kan undgå att vända blicken mot deras hisnande konster.

Och gruppen Rawbarz vill inget hellre än att inspirera andra och sprida sin sport, street workout.

– Många som bara gör de vanliga övningarna tycker det är kul att se vad mycket olika grejer man kan göra. De ser vad vi gör och vill pröva, säger Anderson Zapata.

Han startade Rawbarz i december 2012. I dag är de 17 officiella medlemmar, sju i Sverige och tio i Colombia. Flera gånger i veckan intar de ett utegym i stan, och då går det sällan obemärkt förbi.

När Anderson Zapata och tre andra medlemmar ses vid utegymmet på Hornsbergs strand och börjar träna, med hip hop från en bärbar högtalare som ljudkuliss, drar de snabbt blickar till sig från mammor på barnvagnspromenad och förbipasserande joggare.

andra som kommer för att träna på utegymmen brukar inte bli avskräckta utan snarare inspirerade, trots att Rawbarz glänser med akrobatiska och extremt styrkekrävande övningar.

– De flesta blir motiverade. De ser något nytt. Och vi hjälper gärna till. Det är bara att börja från grunden, med chins och sådant, för att bygga upp styrkan. Sedan kan man utvecklas vidare från det, säger Engin Mete.

Idén med street workout är att använda sin egen kroppsvikt i träningen. Att Anderson Zapata och hans kollegor ofta ser nästan tyngdlösa ut är en annan femma.

– Jag tränade på gym förut, lyfte och höll på, men det här är mycket. Man blir inte så stel. Och så umgås man på ett annat sätt, det är en mer social grej, säger Nizar Star.

Street workout är en också en sport man kan tävla i. Då finns de tre grenarna parkour, athletics och calisthenics. Det Rawbarz inriktar sig mest på är calisthenics som går ut på just att göra mängder av varierade övningar med bara kroppen som tyngd.

Men viktigast för Rawbarz är att inspirera stockholmare till en hälsosam livsstil och hjälpa unga att komma igång med fysisk aktivitet.

– Vi ska försöka utveckla våra helgträningar till regelrätta klasser för nybörjare så att fler får upp ögonen för street workout och för vår grupp, säger Anderson Zapata.

Ett annat önskemål är att få vara med och förbättra utegymmen i stan och kanske på sikt få till stånd en riktig street workout-park där det finns många olika träningsredskap intill varandra så att man kan kasta sig vidare från det ena till det andra.

– I Malmö har de byggt en sådan park, men här i Stockholm finns ingen ännu, säger Anderson Zapata.

Fakta

Utegym i stan

ÖSTERMALM: Gärdet, Gärdets sportfält, Hjorthagen, Kaknäs och Tessinparken.

KUNGSHOLMEN: Kronobergsparken, Rålambshovsparken, Smedsuddsbadet, Kungs­- holms strandstig (vid Barnhusbron) och Hornsbergs strand.

VASASTAN: Vanadislunden och Vasaparken.

Fakta

Träning med skönhet och styrka

Hornsbergsbon Anderson Zapata, 32, från Colombia har tidigare bott i London där han bedrev socialt arbete och var tränare i martial arts och capoeira.

2011 flyttade han till Stockholm och i december 2012 grundade han street workout-gruppen Rawbarz med Oscar Cano som driver verksamheten i Medellin i Colombia.

I street workout ingår bland annat calisthenics som går ut på att träna med den egna kroppsvikten som tyngd. Ordet kommer från grekiskans kallos (skönhet) och sthénos (styrka).

I dag har Rawbarz tio medlemmar i Colombia och sju i Stockholm, men ofta ansluter sig fler till gruppens träningar.