Två VM-medaljer för Linda i comebacken

Linda Lindström
Linda Lindström i final mot Morgane Houx från Frankrike.
Inför helgens jujutsu-VM i Malmö hymlade hon inte med ambitionen – två guld skulle Nacka Dojos Linda Lindström ha med sig hem till Stortorp.
Nu blev det ett silver och ett lagbrons, en medaljskörd som den comebackande 41-åringen ändå bör vara mer än nöjd med.

– Jag hade gärna haft två guld med mig hem och hade du pratat med mig direkt efter finalförlusten så hade jag varit rejält missnöjd, men så här i efterhand måste jag vara nöjd. När jag har fått lite perspektiv känns det fantastiskt, säger Linda Lindström.

Målet var alltså att ta hem två guld, ett i fighting och ett i grenen newaza som har stora likheter med brasiliansk jiujitsu.
Och det började bra redan i fredags. Linda trivs uppenbarligen i Baltiska hallen i Malmö, samma arena som hon vann VM-guld i för tio år sedan, och gick fram till final i fighting (-49 kilo) via en imponerande insats i semifinalen där hon vände underläge till seger i sista minuten mot polskan Magdalena Giec.

Två snabbfotade atleter

Finalen mot Morgane Houx från Frankrike blev jämn och intensiv då två snabbfotade atleter växlade sinsemellan med slagutbyten och neddragningar.

Linda hamnade i underläge med 9–12 med en minut kvar, närmade sig i slutet, men nådde inte ända fram och fick nöja sig med VM-silver.

Medalj i lagtävlingen

Även i newaza tog sig Linda vidare långt, men precis innan det blev dags för medaljmatch fick hon ge sig.

Linda Lindström

Linda Lindström vann VM-guld i Baltiska hallen för tio år sedan. Foto: Jonathan Broberg

Det skulle dock bli en till VM-medalj i alla fall, detta då Sverige tog en överraskande medalj (brons) i lagtävlingen. Inte blev det sämre för Linda Lindström av att hon själv fick spela en avgörande roll i segermatchen mot Ryssland, som tog laget vidare till semifinal.

”Jag fick avgöra, jättekul”

Matchen stod 5–5 då Linda gick upp i en sista och helt avgörande match. Ryskan ville ha matchen på mattan och bjöd på envist motstånd men Linda lyckades vinna med 2–0, och Sverige vann matchen med 6–5.

jujutsu

Det svenska laget som ordnade brons i lagtävlingen. Foto: Mia Widgren

– Det var historiskt med svensk medalj, och jag fick avgöra! Jättekul! säger Linda Lindström.