Sex medaljer för MTB Täby i säsongspremiären

Täby MTB
Starten i P/F 10–12. Spurten på det 1 mil långa loppet gick genom en tungcyklad fårhage.
Täby MTB, Kajsa Eneroth
Kajsa Eneroth vann F15–16 med sju minuters marginal.
Joel Warrén tog en ohotad seger i P13–14.
Joel Warrén tog en ohotad seger i P13–14.
Det blev succé för MTB Täbys ungdomar när säsongens första riktiga tävling avgjordes i Kolmården i helgen. Klubben kammade hem sex medaljer och alla 21 ungdomar som tävlade svarade för fina insatser.

– Ja , det här bådar gott inför premiären i Svenska Cupen i helgen och Lidingöloppet MTB i början av maj, säger Ola Warrén, tränare i MTB Täbys tävlingssektion.

Allra bäst gick det för Kajsa Eneroth och Joel Warrén. Kajsa Eneroth vann, trots att hon precis har gått upp i F15–16, med sju minuters marginal på 25 kilometer och tog dessutom hem spurtpriset för damer. Joel Warrén var ohotad segrare, tre minuter före tvåan, i P13–14.

Fokus på barn och ungdomar

Övriga medaljer för MTB Täbys bärgades av Anton Landén (brons) i P10-12, Iza Härdelin (silver) i F13–14, Liv Colling (brons) i F13–14 och Elin Dahlin (brons) i F15–16.

Totalt tävlade 27 Täby-cyklister i Kolmården, 21 barn och ungdomar plus sex vuxna.

– Vi har fokus på barn- och ungdomar och motion. Några elitcyklister på seniornivå har vi inte, det kostar för mycket, säger Ola Warrén.

Klubben växer enormt

Satsningen på de unga har gett utdelning, både på tävlings- och breddnivå. Klubben har vuxit enormt de senaste åren och har nu totalt 180 barn- och ungdomar.

– Och allt fler av dem är med och tävlar. När jag kom till klubben för fem år sedan tävlade nästan ingen. Så sent som för tre år sedan var det bara ett par stycken. Nu hade vi 21 unga som tävlade i Kolmården. Det är tufft att ställa sig på startlinjen bland 100 motståndare, men det är fler och fler som vågar, säger Ola Warrén.

”Verkligen en familjesport”

Han tror att flera olika faktorer ligger bakom att intresset för MTB ökat kraftigt de senaste åren.

– Dels har vi världsstjärnor som Alexandra Engen och Jenny Rissveds, men även det generella intresset för motion ökar. Och MTB är verkligen en familjesport. På många av de större tävlingarna är det rena lämmeltåg med husvagnar och husbilar där hela familjen cyklar. Det finns nästan alltid en distans och klass för alla, från nybörjare till motion och elit, säger Ola Warrén.