ANNONS

Familjen Enhjuling har hittat balansen

Linus, Sofia och Niklas Wretman cyklar på var sitt hjul på parkvägen nedanför Sten Bergmans väg i Hammarbyhöjden.
Linus, Sofia och Niklas Wretman cyklar på var sitt hjul på parkvägen nedanför Sten Bergmans väg i Hammarbyhöjden.
Linus Wretman tricksar.
Linus Wretman tricksar.
Det började med en julklapp till sonen Linus. Han blev snart fenomenal på att balansera på ett hjul. Nu cyklar tre fjärdedelar av familjen Wretman enhjuling. Och Linus har vunnit två VM-medaljer.
ANNONS

Pappa, son och dotter kommer cyklande på en parkväg i Hammarbyhöjden. Inget konstigt med det, om det inte vore för att familjen Wretman far fram på var sitt hjul.

Det började med att Linus fick en enhjuling i julklapp för ett par år sedan.

– Jag kommer faktiskt inte ihåg varför jag önskade mig en, säger Linus.

Hur som helst lärde han sig snabbt att använda julklappen.

– Sedan dess cyklar jag till och från skolan varje dag, säger han.

– Ja, till och med på vintern. Då sätter man på dubbdäck. Det ser rätt roligt ut när han cyklar bland snödrivorna, säger pappa Niklas.

Han blev inspirerad av sonen och har också lärt sig att cykla enhjuling, även om det tog betydligt längre tid än för Linus.

– Det är mest unga som cyklar, de flesta som är äldre är föräldrar som jag och vi har svårare att lära oss. Det är orättvist! säger Niklas och skrattar.

Ett tag brukade de träna med Stockholms enhjulingsklubb i Liljeholmshallarna, men nu håller de mest till hemma i Hammarbyhöjden.

ANNONS

Linus tog ett gäng medaljer i sitt första SM och i fjol åkte familjen Wretman till VM som avgjordes i Italien. Där blev Linus medaljlös, men Niklas var nöjd med att sonen klarade sig undan skador.

– Det var så många som gjorde illa sig. På 100 meter till exempel. Det går så fort och i slutet ger cyklisterna allt de har. Många föll och bröt handlederna och annat. Då tänkte jag att oj, min son kör parkour och cyklar enhjuling. Kanske läge att uppmuntra golfen i stället!

Det var under VM i Italien som lillasyrran Sofia lärde sig. Det fanns stundtals inte så mycket annat att göra, och precis som Linus lärde hon sig fort. Hon har inte tävlat något ännu, trots att Niklas försöker peppa henne. Han ställde till och med upp i årets SM själv.

– Jag ville visa att man kan vara med och tävla ändå, även om man inte vinner.

Vann i SM gjorde däremot Linus – fyra guld och ett brons. Och på sitt andra VM, som gick i Kanada i somras, blev det två brons.

– Det var i ”slow race” där man ska köra så långsamt som möjligt framåt på en planka och i ”still stand” där man ska stå helt stilla så länge som möjligt på en liten fyrkantig träbit. Det finns hur många grenar som helst – 100 meter, 400 meter, 800 meter, höjdhopp, freestyle, cross i skogen och mycket mer, berättar Niklas.

Och du är bättre på att cykla långsamt än att cykla snabbt, Linus?

– Ja, tydligen, säger Linus och ler under kepsskärmen.

Även den fjärde medlemmen i familjen, mamma Louise, har testat att cykla enhjuling men än så länge utan att riktigt lära sig.

– Hon kämpar tappert, säger Niklas.

– Ja, men hon måste ha alla skydd man kan ha, säger Linus.

Fakta

Medaljregn över sonen i familjen

I somras var familjen på enhjulings-VM i Kanada där Linus tog hem två brons.

Linus tog även fyra guld och ett brons i SM i år.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.