ANNONS

Mellansäsong väntar Europamästaren

JEM-guldet var ett lyft för Gustav Kjell. I år satsar han mycket på att träna bra, men strävar även efter att putsa sitt rekord på 100 meter.
JEM-guldet var ett lyft för Gustav Kjell. I år satsar han mycket på att träna bra, men strävar även efter att putsa sitt rekord på 100 meter.
Gustav Kjell.
Gustav Kjell.
Daniel Ståhl spelade en vinter i Sollentuna HC:s P92 med NHL-spelaren Rickard Rakell som lagkompis. Numera har Järfällakillen siktet på diskusmedaljer och 70 meter.
Daniel Ståhl spelade en vinter i Sollentuna HC:s P92 med NHL-spelaren Rickard Rakell som lagkompis. Numera har Järfällakillen siktet på diskusmedaljer och 70 meter.
Gustav Kjell sprang slutsträckan när Sverige vann stafetten i junior-EM förra sommaren.

I år har friidrottarna både EM och OS på menyn, men så stora mästerskap ligger i framtiden för Turebergssprintern som har SM på "Vallen" som höjdpunkt.
ANNONS

Svenska friidrottare står inför en intensiv mästerskapssommar. Viss punkt, innan höstens entré, sätter SM på Sollentunavallen den 26-28 augusti. Just då fyller Daniel Ståhl 24 år och är i bästa fall EM- och OS-medaljör, medan hemmatalangen Gustav Kjell har SM som sin höjdpunkt, som också blir avstamp mot 2017 där junior-EM (22 år) står i fokus.

Diskuskastaren Daniel Ståhl, från Järfälla och Turebergssprintern Gustav Kjell var de aktiva gästerna när Friidrottsförbundet och arrangerande Turebergs FK i veckan bjöd in till presskonferens inför SM-tävlingarna.

Ståhl var som ofta på spexhumör, blev utelåst när han tittade in i sin forna hockeyhall och drömde om att få iväg diskusen 70 meter. På direkt fråga om han når drömgränsen i sommar plirade han med ögonen.

– Varför ska jag göra det redan nu. Jag ska kasta till jag är 40 år.

Ståhl räknas som ung i nya friidrottsgenerationen. Gustav Kjell är yngre och talar om JSM samt M22 – mellannivån innan friidrottaren på allvar räknas som senior.

– Jag behöver utveckla mycket, säger Gustav Kjell och ser 2016 som mellansäsong i avsaknad av internationella mästerskap – om han inte skräller och tar en plats i EM i Amsterdam den 6-10 juli.

– SM, Finnkampen, Bauhausgalan och Sollentuna Grand Prix är tävlingar jag ser fram emot i år.

EM får vara en dröm.

Gustavs fjolår var en fullträff. I synnerhet som 2014 förstördes av ödem i båda fötternas båtben. Personliga rekordet på 100 meter putsades till 10,50, han blev sexa i individuella JEM-finalen och tog stafettpinnen över mållinjen när Sverige sensationellt vann 4 x 100 meter i nämnda mästerskap.

ANNONS

– Vi gjorde varandra starka. Efter våra individuella insatser kände vi att vi skulle vinna stafetten.

Men stafettguldet är dåtid och Gustavs fokus framtid.

– Jag har som sagt mycket att utveckla och vi har en långsiktig plan där min grundfysik ska byggas på och bli stabilare.

Vi betyder han själv och tränaren Are Möller, en person han upprepat hyllar.

På nationaldagen avgjordes årets första utomhustävling – SkaraRacet. Gustav sprang på 10,78 och var missnöjd.

– Det var inte vad jag hoppats på i alla fall. Det ska bli bättre. Jag hoppas komma under 10,50 i år.

200 meter?

– Jag ska springa 200-meterslopp, det är bra för sprintuthålligheten. 100 är distansen jag satsar mest på, säger Gustav Kjell.

Fakta

Farbrorn har SM-brons

Namn: Gustav Kjell.

Ålder: 20 år.

Bor: Vaxmora.

Klubb: Turebergs FK.

Friidrottsgener: Farfar Lennart Kjell deltog i SM på 1940- och 50-talet. Farbror Mikael Kjell tog 1975 SM-brons på 100 meter.

Studier: Läser företagsekonomi på Stockholms Universitet.

Fritid: Träffa vänner. Gillar att kolla/plugga friidrottsstatistik.

Om det blir en sommarkonsert: Norske dj:n Nygo.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.