Mer tid ihop ska ta Skuru till nya höjder

De gick in i säsongen som ett ungt och oerfaret lag. De går därifrån besvikna över en missad finalplats, men med känslan av att de har något stort på gång.

– Vi kommer att vara ruggigt vassa nästa säsong, säger Skuru IK:s Johanna Westberg.

En efter en fick de bedrövade Skuruspelarna en klapp på axeln av tränare Erik Larholm. De hade just sett Lugis Sabina Jacobsen dundra in ett mål i slutsekunderna som innebar att säsongen för Nackalaget tog slut efter fyra semifinalmatcher.

– Det var otroligt tungt. Framför allt för att vi hade greppet om matchen, men ändå inte lyckades knyta ihop säcken, säger femmålsskytten Johanna Westberg.

Några dagar efter förlusten finns besvikelsen kvar, men även känslan av att ha genomfört en totalt sett bra säsong.

– Vi har ju verkligen varit underdogs. Det är nog ingen som innan säsongen hade kunnat tro att vi skulle gå så här långt, säger Westberg.

Enligt tränare Erik Larholm, som själv kom in som ny tränare förra året, var det den korta tiden tillsammans som lag som talade emot Skuru. I dag står större delen av truppen under kontrakt över den kommande säsongen vilket ger möjlighet att bygga vidare på det man påbörjat.

– Den här gången slipper vi börja från noll. Vi har lagt en grund nu och förstår varandra. Vi kommer att vara minst lika bra nästa säsong, säger Larholm.

Han har under säsongen lagt mycket fokus på att skapa en bra stämning i truppen. Bland annat genom att göra saker tillsammans utanför handbollen, som att åka på föreningsläger och spela femkamp.

– Det är precis som vilken arbetsplats som helst. Man ska trivas med sina kollegor och tycka att det är kul, annars gör man inget bra jobb. Det är inga konstigheter.

Johanna Westberg, som gjort flest mål av alla i Skuru, menar att det i dag finns en trygghet i spelet som inte fanns tidigare. Man har en spelidé att falla tillbaka på, även när det går trögt.

– Erik har fått ihop det väldigt bra. Han har en stor kunskap och är trovärdig i det han lär ut. Jag tror verkligen på det han säger. Sedan har han väldigt höga ambitioner och det smittar av sig på oss andra.

Spelmässigt framhåller hon försvarsspelet som en viktig faktor till att man tog sig ända till semifinal.

– Det har varit lite av vårt problem tidigare. Det har varit fart och fläkt och mycket mål framåt. Vi kan ha vunnit matcher samtidigt som vi släppt in 26–27 mål bakåt. Försvarsspelet har verkligen blivit riktigt bra.

I torsdags avrundade laget säsongen med en sista träning och utvärdering.

För spelarna väntar nu tre veckors ledighet. En välkommen paus från handbollen även om det kanske inte kommer att gå att koppla bort den helt.

– Jag satt på föreläsning dagen efter matchen och hade svårt att fokusera. Allt jag kunde tänka på och såg framför mig var hur vi slår Lugi nästa säsong, säger Johanna Westberg.

Fakta

Tre spelare lämnar

Större delen av Skurus trupp har kontrakt över nästa säsong.

Några spelare har ännu inte bestämt sig om sin framtid. Det är målvakten Bodil Norrbom, Lova Lif samt tvillingarna Anna-Carin och Emma Peterson.

Tre spelare kommer att lämna truppen; målvakten Louise Eriksson, Jennie Johansson och Josefin Karlström.

Utöver det förhandlar klubben med tre spelare utifrån.