”50-metersbassäng gynnar många”

Lidingö Simklubb vill ha 50-meterbassäng i nya hallen som ska byggas i Dalénum. Arkivbild.
Lidingö Simklubb vill ha 50-meterbassäng i nya hallen som ska byggas i Dalénum. Arkivbild.
Lidingö Simklubbs ordförande Mark Shay.
Lidingö Simklubbs ordförande Mark Shay.
Lidingö Simklubb gör tummen upp för den nya simhallen som ska byggas i Dalénum.
Nu jobbar och lobbar man hårt för att det ska bli en 50-meterbassäng.

Lidingö stad ska bygga en ny simhall i Dalénum, och målsättningen är att den ska vara klar 2021.

– Dalénum är en jättebra plats, säger Lidingö simklubbs ordförande Mark Shay. Det finns gott om yta, bra kommunikationer och närhet till tätbefolkade områden.

Simklubben har länge propagerat för det stora behovet av en ny hall. Gångsätrahallen är gammal och sliten och har en 25-meterbassäng.

”50 meter gynnar många”

Det här med meter, hur lång bassängen ska vara, är mycket viktigt för Mark Shay och simmarna. De vill ha en 50-metersbassäng.

– Det skulle gynna många grupper, inte bara oss. En stor bassäng är bra för simskola, vattengympa och tävlingsverksamhet.

I Gångsätras bassäng finns bara plats för en aktivitet i taget. Exempelvis kan inga andra hoppa i plurret om simskolan redan är där. En 50-metersbassäng kan utrustas med höj- och sänkbara bottnar och flyttbara väggar.

Kan delas upp i zoner

– Bassängen kan delas upp i olika zoner, påpekar Mark Shay. Det går även att få olika vattentemperaturer för äldre och småbarn som vill ha lite varmare vatten än tävlingssimmare som tränar.

Enligt Mark Shay blir det inte dubbelt så dyrt med en 50-meterbassäng kontra 25 meter.

– Det handlar om en merkostnad på cirka 50 procent.

Kan bli en storklubb

En stor bassäng skulle alltså bli ett lyft för Lidingö simklubb som i dagsläget har 200 medlemmar och drygt 350 barn som står i kö för att komma med.

– En stor kommun som Lidingö borde ha en simklubb med 1 000-1 500 medlemmar. Vi har en kraftig potential för att bli en storklubb. Med en simhall med stor bassäng skulle vi också kunna locka folk från nya Djurgårdsstaden.