Michel bryr sig inte om andra

I fjol visade han att han kan prestera på stora mästerskap. I torsdags visade han att dagsformen är god.

Nu är Michel Tornéus ett stort svenskt guldhopp i helgens inne-EM i Göteborg.

Torsdag kväll i Globen. Första hoppet är ett övertramp. I andra gör han ett säkerhetshopp, hyfsat men inte mer. Ändå är Michel Tornéus till synes kolugn inför tredje hoppet. Han ser ut att njuta av situationen när han klappar i gång publiken på XL-galan.

48 snabba steg senare trampar han till och flyger i väg. ”Det är långt” ropar speakern samtidigt som domaren höjer vit flagg. Hoppet mäter 8,20 – tangerat svenskt inomhusrekord – och räcker till galaseger.

Det är även världens näst längsta hopp i år. Michel får finna sig i att ha höga förväntningar på sig i EM i Göteborg i helgen.

– Ibland kan pressen utifrån kännas jobbig, medger han. Jag vill så gärna göra andra glada. Det där har jag fått jobba med. Att försöka släppa de tankarna och känna att det här är något jag gör för min egen skull, för att det är roligt.

Att Michel väcker hopp om svenskt guld i EM är kanske inte så konstigt. Formen är bevisligen god. Bakom sig har han dessutom ett 2012 då han tog steget fullt ut till en stark mästerskapshoppare – med brons på EM och en fjärdeplats på OS.

– Det är skönt att pusselbitarna börjar falla på plats på mästerskapen. Jag har lärt mig att skita i statistiken och inte bry mig så mycket om vad andra har hoppat. Det är i dag det gäller, säger Michel.

Han tävlar för Hammarby och har ”Just i dag är jag stark” tatuerat på bröstet – titeln på fotbollsherrarnas inmarschlåt på Söderstadion – men är absolut inte någon supporter.

– Nej, jag visste inte ens att det var en Hammarbylåt när jag gjorde tatueringen. Jag tyckte bara om låten och kände att texten stämde så bra: ”Jag förs framåt av kraftiga vindar”. Det är så jag vill känna vid längdhoppsgropen.

Några kraftiga vindar kommer inte att hjälpa Michel på EM inne i Scandinavium i helgen. Däremot lär han bäras fram av ett starkt publikstöd. Michel brukar ha egna supportrar på plats i form av familj och vänner från Botkyrka. Dessutom har han lätt för att dra i gång den övriga publiken.

– Det är ett sätt att slappna av. Och så vill jag att publiken ska ha kul, och visa att jag själv har kul när jag tävlar. Jag missade EM i Göteborg 2006. Nu ska det bli otroligt kul att tävla i EM på hemmaplan, i ett fullsatt Scandinavium.

Michel Tornéus efter segerhoppet på XL-galan i Globen i torsdags. foto: Stefan Källstigen