Michelle Coleman laddar för OS-guld – på Guldkusten

Det är i den här miljön Michelle Coleman laddat inför OS i Rio de Janeiro.
Det är i den här miljön Michelle Coleman laddat inför OS i Rio de Janeiro.
4x100 medleyduon Michelle Coleman och Jennie Johansson har i vinter tränat på olika platser i östra Australien, men även hunnit med att snacka växlingar och fika.
4x100 medleyduon Michelle Coleman och Jennie Johansson har i vinter tränat på olika platser i östra Australien, men även hunnit med att snacka växlingar och fika.
Michelle Coleman avstod förra veckans sim-EM i London för att lägga krutet på träningsuppbyggnad i Gold Coast, Australien.

Med drygt 70 dagar till OS-invigningen uttrycker stockholmstjejen längtan, förhoppning och nervositet.

Michelle ”Micha” Coleman OS-debuterade i London 2012. I sommar ska hon simma i sitt andra OS och kontrasterna är gigantiska. Som vore det i går minns hon de sista två dygnen i maj 2012.

– Jag satt hemma i Vallentuna och förberedde skolavslutningen och studentfirandet på Tibble Gymnasium, Täby. Vi skulle samlas för champagnefrukost klockan sex morgonen efter.

Då ringde en representant från Sveriges olympiska kommitté, SOK och berättade att hon hade en startplats i London-OS.

– Det blev fullständigt kaos i mitt huvud. Chock, glädje, panik. Allt. Ett halvår tidigare fanns det inte på kartan att jag skulle kvala med till OS.

– Det var sjukt kallt och dåligt väder på studentdagen, fortsätter hon. Jag hade på mig hur mycket kläder som helst när vi skulle upp på lastbilsflaket. Jag tänkte: ”Bara jag inte blir sjuk, bara ingen sprutar massa öl på mig …”. Det var en dag jag sett fram emot, men jag kunde inte släppa loss. Så var egentligen hela den våren. Som exempel gick jag ifrån min egen studentskiva halv elva. Jag är för evigt tacksam över att många vänner var förstående och stod ut med min prioritering.

Då fick hon två månader på sig att ladda. Inför Rio har hon laddat i ett år. OS-biljetten blev klar med VM-silvret i lagkappen 4 x 100 medley i Kazan i augusti 2015. Sedan dess har Micha även kvalat in på 100- och 200 frisim, med två personliga rekord. Vilket skett i Gold Coast dit hon stack i mitten av oktober.

– Rio har varit målet sedan London-OS. Största skillnaden är att simning då var en aktivitet vid sidan av, sedan dess har det varit ett jobb.

– Usch så snabbt fyra år går. Det känns som nyligen jag tänkte: ”det är en evighet dit … men det är två år kvar … men det är ett år kvar …” Nu är det tio veckor och jag börjar känna nervositet. Och längtan.

Just denna morgon har hon sett delfiner när hon gick och tränade. Hon nämner att det är vinter i Australien. Nåja, sju morgongrader och 27 på dagen signalerar inte snöskyffel.

– Haha. Jag ska inte klaga, jag lovar. Att kunna vara i Gold Coast är som att ha semester, fast ändå inte. Jag har aldrig tränat bättre, fått vara skadefri och mått bra.

Som frisimmare är Micha gjuten i lagkapperna. Kruxet är att hon även är Sveriges bästa ryggsimmare. På 4 x 100 medley är det troliga laget: Coleman (ryggsim), Jennie Johansson (bröstsim), Sarah Sjöström (fjärilsim) och Louise Hansson (frisim).

– Jag har fått bra hjälp med ryggsimstekniken, ändå är det ju frisim jag behärskar bäst. Någon ryggsimmare får gärna slå igenom, så kanske jag blir mer aktuell för slutsträckan i medley, säger Michelle Coleman.

Fakta

Tränar och läser enskilda kurser

Namn: Michelle Coleman.

Ålder: 22 år.

Bor: Östermalm. Uppväxt i Vallentuna.

Klubb: Spårvägen. Fostrad i Täby sim.

Gjort i Gold Coast: Har tränat och läst enskilda kurser som socialpsykologi och kommunikation. ”För att ha något att falla tillbaka på”.

”Aussieenglish”: De har lite egen engelska Down Under. Micha bjuder på lite slang. Gromet = ungar. Arvor = eftermiddag. Brekkie = frukost. ”Dom förkortar nästan allt och jag får ofta säga: ’Paus, vänta vad betyder det där?’”

Om förra veckans EM: ”Klart att det är tråkigt att missa ett mästerskap. Vi hade australienska mästerskapen i april och jag kom fram till att träning var bättre än ännu en tävlingsvecka”

Aktuell: Svenskt medaljhopp vid Os i Rio de Janeiro.