Michelle kan bli nästa sprintstjärna

Michelle Coleman.
Michelle Coleman.
Michelle Coleman gjorde ett enormt sim-SM med fem individuella medaljer varav fyra guld.

Målet inför helgens EM är att matcha SM-tiderna.

– Sedan får jag se vad det räcker till.

20-åriga Vallentunatjejen Michelle Coleman, Täby Sim, är etablerad i simvärlden och har flera stora mästerskap i ryggen inför helgens kortbane-EM i Herning, Danmark.

Hon har även två långa, utvecklande perioder av träning och tävling i Australien bakom sig. Så det ligger i luften att Michelle under EM tar nästa steg i karriären; att hon i Therese Alshammars frånvaro stiger fram som Sveriges sprintstjärna vid sidan av Sarah Sjöström.

På VM i somras blev ­Michelle 10:a på 200 fritt och 12:a på 100 fritt – eller sjua respektive sexa bland européerna. Det betyder att det finns EM-medalj inom räckhåll i helgen.

– Jag har aldrig tittat på resultat, ranking eller statistik på det sättet. I VM var det lång bana, nu är det kort. Jag ska göra mitt allra bästa, sedan får jag se vad det räcker till, säger hon.

Inför SM i november var Michelle Coleman tveksam till formen. Hon hade kommit hem från Australien och precis klarat tidsomställningen. På mästerskapets sista dag hade hon ändå kraft och fart att ­besegra världsstjärnan Sarah Sjöström på 100 fritt. Marginalen var 14 hundradelar, 52,33 mot 52,47.

– Det är så klart roligt att besegra Sarah. Men vi båda kör för mästerskap i lång bana, man ska ta det för vad det är.

SM-gulden kom på 50 och 100 ryggsim, 100 och 200 frisim och sedan blev det ett silver på 50 fritt.

– Mitt bästa SM någonsin, det var jätteroligt. Jag är speciellt nöjd med insatserna på 100- och 200 fritt. Förhoppningen är att matcha mina tider, men det gäller att komma till EM med ”open mind”, det passar mig bäst.

Känner du dig som ett ankare i lagkapper?

– Nej, jag är en av flera bra i truppen. Det är tufft att ta plats i lagen, fast självklart är det ett mål, säger Michelle Coleman som även ska simma ryggsprintar i Herning.