Midnattsmästaren

”Sofia kyrkbacke är Midnattsloppets klo, det är så himla skönt att komma upp på toppen.”
”Sofia kyrkbacke är Midnattsloppets klo, det är så himla skönt att komma upp på toppen.”
Midnattsloppet är i dag ett noggrant arrangerat jätteevenemang. Så var det inte när Magnus Wallén sprang premiäråret.  foto: Johan Nilsson/SCANPIX
Midnattsloppet är i dag ett noggrant arrangerat jätteevenemang. Så var det inte när Magnus Wallén sprang premiäråret. foto: Johan Nilsson/SCANPIX
Förlamning och diskbråck. Hittills har ingenting kunnat stoppa Magnus Wallén från att springa i mål i Midnatts­loppet. I år ställer han sig på startlinjen för 32:a gången.

Magnus Wallén var 23 år och bodde Metargatan på Södermalm när han 1982 fick höra om ett nytt motionslopp i hans stadsdel.

– Jag sprang rätt mycket då, några på jobbet skulle springa och jag tyckte det verkade roligt.

Han var en av 2 852 löpare som sprang det första Midnattsloppet, som då inte var riktigt samma väloljade arrangemang som i dag. Strax före start släckte ett ström­avbrott ner hela startområdet. Men strömmen återkom kort senare och ett totalhaveri kunde undvikas.

– Det var väldigt rörigt. Starten gick någonstans vid Mariatorgets tunnelbanestation och började med en skarp högersväng följt av en skarp vänstersväng som gjorde att det blev väldigt rörigt. Vid målgången sprang folk huller om buller i fållorna vilket gjorde att det tog flera veckor att få fram resultaten. Och de stämde väl sådär – vilken tid man fick var rena lotteriet. Men det var ändå jätteroligt med ett nattlopp på Söder med otroligt mycket folk på gatorna, säger Magnus Wallén.

Varje år har han återvänt och sprungit i mål, som bäst på ”strax under 40 minuter”. Men sviten har varit nära att brytas.

När han var 28 år och i sitt livs form drabbades han av Guillain-Barrés syndrom, en nervsjukdom som förlamade honom.

– Ur Midnattsloppssynpunkt inträffade det vid den absolut bästa tidpunkten, i oktober. Jag var totalförlamad i november, december och fram till maj. Två månader före loppet kunde jag gå igen. Att ta sig i mål det året var fantastiskt! Det ger perspektiv på hela livet.

När han fyllde 50 plågades han av ett diskbråck och var nära att ge upp löpningen.

– Det strålade åt alla möjliga håll. Jag gjorde en livsförändring och lade om mitt löpsteg. Jag är ju uppvuxen med att springa på hälarna men gav mig ett år att springa mer på framfoten. Jag började göra tåhävningar och köpte sådana där fula MBT-skor för att stretcha ryggen.

Problemen försvann och han tog sig i mål även det året.

Han springer omkring två, tre timmar i veckan och cyklar och simmar ytterligare fem, sex timmar.

Som uppvärmning för årets Midnattslopp deltog han i helgen i EM i halv Ironman i Wiesbaden, Tyskland.

– Triathlon har alltid kittlat mig – det känns som den ultimata sporten. Jag började med det för tre år sedan. Tidigare hade jag lite problem med axlarna och därför började jag simma väldigt mycket. Sprungit och cyklat och har jag alltid gjort så jag testade att ställa upp på sprintdistansen i Stockholm triathlon. Det gick helt okej tack vare min grundträning. En halv Ironman är något helt annat. Nu har jag sprungit mer och är bättre och mer allsidigt tränad än någonsin.

Numera jagar han inte tider i Midnattsloppet på samma sätt som när han var yngre.

– Nu försöker jag mer suga in upplevelsen, det är skönt att komma på Hornsgatan och inte känna att jag måste spurta. Jag har en skamgräns på 50 minuter som jag vill springa under. Men det spelar ingen roll om jag springer på 46 eller 48 minuter.

Hur länge tänker du fortsätta springa Midnattsloppet?

– Så länge min kropp fungerar.

Fakta

35 000 löpare anmälda

Midnattsloppet har arrangerats på Södermalm varje år sedan 1982.

Första året sprang 2 852 löpare – i år var loppets 35 000 platser fulltecknade i maj.

Till skillnad från andra lopp används inte nummerlappar, alla löpare springer i stället i likadana funktionströjor.

Loppet arrangeras av Midnatts­loppet Nordic AB som ägs av Hammarby IF.

Systerlopp arrangeras i Göteborg, Malmö och Helsingfors.

Källa: Midnattsloppet.com

Fakta

Tolva på veteran-VM i slalom

Namn: Magnus Wallén.

Ålder: 54 år.

Bor: Mälarhöjden.

Familj: Frun Britt-Marie och barnen Felix, 26, Oliver, 25, och Cornelia, 18.

Aktuell: En av 17 löpare som sprungit samtliga Midnattslopp. Springer loppet på Södermalm för 32:a gången på lördag.

Andra sporter: Blev tolva på veteran-VM i slalom i Mammoth Mountain, Kalifornien, 2012. Spelar golf, har 14 i handicap.