Utvecklingsstörda stöttas av landslagsspelare

Mälarhöjden IK All Stars.
Träning för Mälarhöjdens IK All Stars.
John Guidetti är en av landslagsspelarna som stöttar projektet.
John Guidetti är en av landslagsspelarna som stöttar projektet.
Mälarhöjdens IK Allstars – ett fotbollslag för barn med utvecklingsstörning – prisas ur en fond som landslagsspelarna står bakom.
– Väldigt kul! Nu kan vi åka på läger och utvidga verksamheten, säger tränaren Klas Fältström.

Klas Fältström är ordförande i Mälarhöjdens IK fotbollförening. I augusti 2014 startade han och Mark Blake Mälarhöjdens IK Allstars. Ett fotbollslag för barn med intellektuell funktionsnedsättning.

– Vi vet att det är en grupp som tycker att det är kul med fotboll men som inte har kunnat göra det på sina villkor, säger Klas Fältström.

Förbättrar motorik

Laget har mellan 15 och 20 spelare som är mellan 7 och 14 år gamla.

– Det är inte många som har den här verksamheten för barn med de här problemen. Oftare är det vuxna som spelar fotboll. Här börjar vi tidigt vilket också förbättrar barnens motorik.

Först pristagaren

I oktober meddelade Svenska fotbollförbundet att Mälarhöjdens IK Allstars blev det första laget som belönades med ett stipendium ur fonden ”Alla är olika – olika är bra”.

Laget fick 40 000 kronor. Priset kommer att delas ut vid ett seminarium på Clarion hotell Skanstull den 16 mars.

– Fantastisk roligt. Det gör att vi kan ha fler ledare och på det sättet ta emot fler barn, säger Klas Fältström.

Åker på läger

Till hösten ska laget dessutom åka på ett läger till Tallkrogen i Uppsala, en rekreationsgård för utvecklingsstörda barn och vuxna.

– Många av de här barnen får inte åka på andra läger. Det här stärker gruppen. Det är också en möjlighet för föräldrar, syskon och barn att umgås och lära känna varandra bättre, säger Klas Fältström.

Video där landslagsspelare och barn uppmärksammar ”Alla är olika – olika är bra”.

 

Fakta

2 miljoner kronor ska delas ut

”Alla är olika – olika är bra” är ett projekt där landslagsspelare, Svenska spel och Ica har skramlat ihop 2 miljoner kronor att fördela till föreningar som arbetar för att fler barn och unga ska kunna spela fotboll

Den 16 mars prisas Mälarhöjdens IK fotboll, AIK fotboll, Bagarmossen Kärrtorp BK, FC Brandbergen, IFK Haninge, Tyresö FF, Konyaspor, Stockholm Futsal Club, Västerhaninge IF och Åkersberga BK på Clarion hotell Skanstull.

Mer information på webbsidan ”Alla är olika – olika är bra”.