Min lokala hjälte

Mikaela tvingas sluta med sporten hon älskar

Mikaela Ahlstrand slutar med ishockey efter två hjärnskakningar
Mikaela i Enebybergs ishall. Hon kommer att försöka följa SDE:s damer resten av säsongen.
Mikaela Ahlstrand
Ljus och ljud är ännu jobbigt för Mikaela, tre månader efter den andra hjärnskakningen.
Hon har spelat ishockey så gott som varje dag sedan barnsben. Men nu har Mikaela Ahlstrand gjort sin sista match. Två hjärnskakningar inom loppet av sex veckor tvingar den blott 18-årige SDE-forwarden att avsluta karriären.

– Jag har tänkt mycket på det, fram och tillbaka, men det väger tungt att kunna jobba och leva ett normalt liv i framtiden. Hade det hänt en gång till så vet man inte vad det hade fått för konsekvenser, säger Mikaela.

Hon har bestämt sig för att följa laget under fortsättningen av säsongen, så mycket hon orkar, och väntar på att lagkamraterna ska äntra isen för en träning i Enebybergs ishall.

Det var här hon åkte på den andra smällen mot huvudet i slutet av oktober. Då hade det bara gått sex veckor sedan den första hjärnskakningen som hon ådrog sig i en bortamatch mot HV71.

Var hemma mycket från skolan

– Efter matchen mot HV mådde jag dåligt på kvällen, men tyckte ändå att jag kunde spela hockey dagen därpå. Det var inte så bra. Jag fick göra uppehåll i en månad sedan och var hemma mycket från skolan.

Mikaela Ahlstrand, SDE hockey

Mikaela Ahlstrand driver pucken i matchen mot HV71 där hon senare åkte på den första av sina två hjärnskakningar.

Mikaela hade precis kommit tillbaka i matchspel när SDE tog emot Sundsvall Hockey hemma i Enebyberg den 26 oktober, i det som skulle bli hennes sista match.

– Den smällen minns jag ingenting av, men jag har sett den på video efteråt. Jag fick åka till Karolinska och stanna över natten och göra en massa tester.

Läkarna trodde det var en hjärnblödning

Först trodde läkarna att Mikaela hade drabbats av en hjärnblödning, berättar hon.

– Då blev jag jättechockad. Jag hade inte ens tänkt tanken att man kunde få en hjärnblödning på det sättet.

Lyckligtvis var det ingen hjärnblödning, men en andra hjärnskakning på kort tid var illa nog.

– Jag mådde dåligt efter smällen och låg mest och sov i början. Väldigt tråkigt, men jag orkade inte mycket mer. Efter några dagar prövade jag att hänga med mamma till mataffären, men jag blev yr direkt.

Mikaela är i dag, tre månader efter matchen mot Sundsvall, långt ifrån helt återställd. Hon har fortfarande svårt med koncentrationen och både ljud och ljus är jobbigt för henne.

– Exakt det som man är med om i en hockeymatch. Jag var med laget på matcherna i helgen och då fick jag lägga mig ner och vila i periodpauserna.

Även skolarbetet har blivit lidande. Mikaela går sista året på ekonomi- och juridikprogrammet på AIK:s hockeygymnasium i Solna. Hon har alltid haft höga betyg, men nu är det tufft.

– Jag blir trött väldigt snabbt och har svårt med både läs- och hörförståelse, säger hon.

Ofta ett steg fram och två tillbaka

Mikaela tränar hos en sjukgymnast och gör framsteg. Men det går långsamt, tycker hon.

– Och mycket upp och ner. Vissa veckor känns jättebra, men så blir det ett steg fram och två tillbaka veckan därpå.

För två veckor sedan tog Mikaela beslutet att sluta med ishockeyn – sporten hon ägnat sig åt i elva år.

– Det var svårt. Jag har spelat hockey nästan varje dag sedan jag var liten och det är det bästa jag har vetat om. Men samtidigt kändes det skönt att bestämma sig, både för mig själv och för laget.

Mikaela Ahlstrand, SDE hockey

Mikaela Ahlstrand i SDE:s matchdräkt.

När hon berättade för lagkamraterna blev det verkligt att hon inte kommer att spela hockey mer.

– Det var sorgligt. Men de stöttar mig och de är glada för att jag kommer att vara med laget så mycket jag kan resten av säsongen.

Funderar på annan sport

Det är ännu för tidigt, men så småningom kanske Mikaela försöker hitta en annan sport som innebär mindre risker för smällar mot huvudet.

– Ja, jag har tänkt på det. Jag har ju tränat hela livet så det skulle vara jättekul.

Tiden som ishockeyspelare är däremot definitivt över.

– Så klart är jag ledsen för det. Man vill ju sluta för att man själv har valt det och inte så här. Men jag är också glad för allt hockeyn har gett mig. Alla upplevelser, resor och alla människor jag har träffat.

Fakta

Spelade i högsta serien som 13-åring

Namn: MIkaela Ahlstrand.

Ålder: 18 år.

Bor: Solna, men är uppvuxen i Gribbylund.

Position: Forward.

Hockeykarriär: Började som 7-åring och spelade i flera år både med Viggbyholms IK:s pojkar och med Ormsta SDE:s flickor. Gjorde debut i högsta damserien med Ormsta HC redan som 13-åring säsongen 2011/12. Spelade därefter ett år i SDE och tre år i AIK innan hon återvände till SDE inför den här säsongen.

Aktuell: Har tvingats avsluta hockeykarriären efter två hjärnskakningar inom sex veckor i höstas.

Allt fler hjärnskakningar i hockeyn

Hjärnskakningarna har fördubblats hos svenska elithockeyspelare. Det visar forskaren Yelverton Tegner som i 30 års tid har kartlagt skador i ishockey. Och i damligan, SDHL, har antalet matchstraff mer än fördubblats bara sedan förra säsongen.

– Parkinsons, boxardemens och i vissa fall svåra depressioner kan bli resultatet av återkommande hjärnskakningar, säger Yelverton Tegner, professor i hälsovetenskap och i många år lagläkare för Luleå hockey till tidningen Svensk Idrottsforskning.

Hans kartläggning av skador inom ishockey startade för drygt 30 år sedan. Det som sticker ut är den kraftiga ökningen av antalet hjärnskakningar, berättar han.

Även inom damhockeyn har hjärnskakningarna blivit fler de senaste åren. SDE Hockey har haft tre hittills den här säsongen.

– Ja, Lina Hedlund fick en rejäl smäll och var borta ett tag efter det, och så är det Mikaela Ahlstrand som har fått två. Det är ju oerhört olyckligt att hon tvinga sluta spela 18 år gammal, säger Helene Åström, lagledare i SDE:s damlag.

Mer än dubblering av matchstraffen i SDHL

Hon vill inte spekulera alltför mycket i vad som ligger bakom den negativa trenden, om det beror på att damhockeyn går allt snabbare eller om fler spelar vårdslöst. Klart är hur som helst att antalet matchstraff har ökat markant i damernas högsta liga, SDHL, bara jämfört med förra säsongen.

Under hela säsongen 2015/2016 utdömdes åtta matchstraff. Den pågående säsongen var uppe i 19 redan i början av januari, visade en kartläggning som radiosporten gjorde vid årsskiftet.

– Nu har de haft ett möte på hockeyförbundet med domare och representanter från alla klubbar för att diskutera vad det kan bero på, säger Helene Åström.