ANNONS

Mild vinter blir dyr för Jordbänningarna

Anders-Olof Persson har just avklarat säsongens första skidrunda vid Rudan, och tar ett snack med Jordbänningarnas Hans Sundberg.
Anders-Olof Persson har just avklarat säsongens första skidrunda vid Rudan, och tar ett snack med Jordbänningarnas Hans Sundberg.
Snömakare Jan Engberg har 30 års erfarenhet av att ordna skidspår.
Snömakare Jan Engberg har 30 års erfarenhet av att ordna skidspår.
Efter de senaste kyliga och snörika vintrarna har IK Jordbänningarna fördubblat antalet skidåkande medlemmar.

Men denna milda vinter har hittills varit en enda lång prövning. Det mesta har gått snett.
ANNONS

För ett år sedan låg ett tjockt snötäcke över Rudans friluftsområde. Luften var krispigt kall, och de tätt befolkade skidspåren rena drömmen att glida fram i.

Förra tisdagen syntes en ensam person som gjorde så gott han kunde för att hasa sig fram på det nya och tunna snötäcke som erbjöds. Några spår att åka i finns inte. Vintern har hittills varit extremt snöfattig, och det har varit för varmt för hemmaklubben IK Jordbänningarna att tillverka konstsnö.

– Jag började i Jordbänningarna 1980, berättar spår- och ban-ansvarige Jan Engberg. Vi har haft konstsnöspår vartenda år sedan dess. 1994/1995 fick vi bara ihop ett spår på 350 meter, och då var det samma väderläge som nu.

På något sätt har det alltid löst sig. Som när Jordbänningarna skulle arrangera jaktstarts-SM vid Rudan 2003. Det såg hopplöst ut efter flera veckors blidväder.

– Jag såg gräsänder landa i de stora vattenpölarna, minns Jan Engberg. Men kylan kom till slut, jag tror vi hade minus 20 grader.

När det inte finns natursnö tillverkas konstsnö. Men för att det ska fungera måste det vara minus fem grader. Då får Jordbänningarna ut 150 kubikmeter i timmen som de bygger spår av. Denna vinter har det snöat för lite för att göra skidspår, och termometern har bara visat minus fem vid ett fåtal tillfällen.

– För tre veckor sedan kunde jag lukta kyla. Folk var startberedda för att ge sig ut till snökanonerna, säger Engberg.

Det blev kallare och kallare, ner mot tio minus. Ivriga jordbänningar gav sig ner till Rudan för att göra snö.

Då hände det som inte fick hända. Efter två timmar brann kompressorn i konstsnöanläggningen.

ANNONS

– Jag svor högt när det började ryka. Det är en gammal maskin som inte gick att reparera.

Bristen på konstsnöspår blir ekonomiskt kännbart. När sådana finns strömmar folk till och betalar en avgift till Jordbänningarna för att få åka. Som mest har man haft upp mot 200 åkare om dagen som vardera betalat 60 kronor per dygn.

– Nu tappar vi dessa intäkter och har bara kostnader. Som tur är har klubben sedan tidigare en bra ekonomi.

Motgångarna till trots har Jordbänningarna absolut inte givit upp hoppet om en fin skidsäsong. En ny kompressor till konstsnöanläggningen har hyrts in, och de senaste dagarna har kylan sakta kommit krypande. Tummar hålls för att det ska bli de magiska minus fem.

En ny pistmaskin står mer än redo att tas i bruk. Den kostade 400 000 kronor och har finansierats av Haninge kommun och Jordbänningarna.

Fakta

650 medlemmar

IK Jordbänningarna fyllde 40 år i fjol.

Klubben bildades efter en utbrytning från Jordbro SK som prioriterade fotboll före längdskidåkning. I dag har Jordbänningarna cirka 650 medlemmar.

Man har arrangerat fem SM (inklusive ett SM i terränglöpning och ett i rullskidor). Det senaste mästerskapet var jaktstarts-SM 2003.