ANNONS

Miljonerna rullar när hallbygget går vidare

En taksektion är på väg ner och på plats.
En taksektion är på väg ner och på plats.
Thomas Waldetoft.
Thomas Waldetoft.
Den blir ett år försenad och kostar ytterligare 50 miljoner kronor, men efter tvister och nya avtal börjar den nya friidrottshallen växa fram på Sollentunavallen.

– Det känns positivt, säger Turebergs FK:s klubbchef.
ANNONS

Sollentuna kommun har, efter en segdragen tvist, skjutit till 50 miljoner kronor i budgeten för att få friidrottshallen på Sollentunavallen färdig. Hallen skulle stått klar i år men efter nya förhandlingar med entreprenören blir den i stället bli klar först den 17 oktober 2016 – ett helt år försenad. Och kommunens kostnader har ökat från 155 miljoner kronor till 205 miljoner.

– Avtalet är löst och vi har ett slutdatum, säger Moa Rasmusson (Fp), ordförande i trafik- och fastighetsnämnden.

Via en kran, centrerad mitt i hallgrunden, kommer en taksektion svävande genom luften. Ett par byggarbetare gör sig redo att ta emot.

Scenariot är något Tureberg FK:s klubbchef Thomas Waldetoft numera dagligen kan se genom kansliets fönster.

– Nu händer det något. Vad vi förstått räknar man med att ha ett slutet hus, skalet klart, till nyår och kan därefter börja med det invändiga, säger han.

Under en lång period fanns det inte en enda byggnadsarbetare inom synhåll på Sollentunavallen.

– Det var tråkigt och lite oroande, men jag är luttrad, säger Thomas Waldetoft. Vi har lärt oss att aldrig ta ut segern i förskott. Speciellt inte när det handlar om byggen och i synnerhet inte bygget av en friidrottshall på Sollentunavallen.

Drabbas klubben på något sätt av den här ettåriga förseningen?

– Nej. Helst hade vi sett att hallen varit klar i år, men vi har Opelhallen nere vid Mässan. Den har fungerat mycket bra.

ANNONS

Med 6 500 kvadratmeter blir det en ”fantastisk hall”, enligt Waldetoft. Den blir inte stor som Sätrahallen i Skärholmen och det är främst takhöjden och avsaknad av läktarsektion som skiljer.

– Det är en träningshall, inomhus-SM kommer inte att kunna arrangeras här. Men för klubbar i de norra länsdelarna kommer denatt ge fantastiska möjligheter till proffsig verksamhet hela året.

En omtalad detalj är stålkonstruktionen som löpningsovalen – varvet är 200 meter – ska vila på.

– Den får en mycket precis dosering jämfört med det som lagts på betinggjutning, säger Thomas Waldetoft. Och den ska vara mer skonsam.

Stålkonstruktionen har Sollentuna kommun förhandlat till sig i efterhand genom att ta de extra kostnader som sinkat bygget: ny schaktning, extra spontförstärkning och att arbetet legat nere har också kostat.

Att bygget stod stilla berodde på tvister rörande grunden och spontväggen som håller rullstensåsen på plats.

De två entreprenörerna, en för markarbetet och den andra för hallbygget, har haft olika idéer, bytt arbetsmetoder och intrycket är att Sollentuna kommun hamnat i kläm.

Och straffats. Notan är nu 205 miljoner kronor, detta trots att bygget blir ett år försenat.

Om en entreprenör lägger ett anbud där de ska klara en uppgift för x antal miljoner. Ska inte de stå för eventuella merkostnader?

– Det är inte så enkelt. Det blev stillestånd på grund av att urschaktningen var för otillräcklig för att hallbygget skulle kunna påbörjas, säger Moa Rasmusson.

Fakta

Jag inväntar avtalet som – förhoppningsvis – ska ge en bild av vad som kostat ytterligare 50 miljoner kronor. Kommer ev i faktaruta.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.