Miljonsatsning på eluppvärmd plan

Lidingövallen.
Lidingövallens gamla slitna konstgräs ersätts i höst med nytt, eluppvärmt underlag.
Torbjörn Olsson är klubbchef i IFK Lidingö FK.
Torbjörn Olsson är klubbchef i IFK Lidingö FK.
August Hagdahl är målvakt i IFK Lidingös P13-lag. Ännu så länge får han slänga sig på Lidingövallens gamla och slitna konstgräs, men det ska snart ersättas med nytt, eluppvärmt underlag.
August Hagdahl är målvakt i IFK Lidingös P13-lag. Ännu så länge får han slänga sig på Lidingövallens gamla och slitna konstgräs, men det ska snart ersättas med nytt, eluppvärmt underlag.
Lidingövallens konstgräsplan är gammal och sliten. Nu ska underlaget bytas ut, och planen blir eluppvärmd vilket möjliggör fotboll året om.

Kostnaden blir cirka fem miljoner kronor.

– Det här kommer att bli guld för vår verksamhet!

IFK Lidingö FK:s klubbchef Torbjörn Olsson är förväntansfull inför det kommande mångmiljonprojektet på Lidingövallen.

Om allt går enligt planerna startar anläggandet av en ny och fullstor eluppvärmd konstgräsplan i oktober, och den ska vara klar innan vintern slår till.

– Planen blir i princip spelbar året runt och vi får fler träningstider, säger Torbjörn Olsson. Planen kan delas upp i åtta zoner vilka kan uppvärmas separat eller alla på en gång.

Placeringen är där den nuvarande 11-mannaplanen ligger. Konstgräset, som anlades 2006, är gammalt och slitet och behöver bytas ut. Inte nog med att planen nu ska få nytt underlag, den blir dessutom eluppvärmd.

Planen har visserligen kunnat användas på vintrarna när det inte varit alltför kallt. Snö och is har skrapats bort.

– Men då är det halt och skaderisken är stor. Med värmen försvinner isen och snön smälter bort såvida täcket inte är alltför tjockt.

Det är IFK Lidingö FK som står för fiolerna. Klubben arrenderar marken av kommunen men äger konstgräsplanen. Det nya gräset och installationen av elslingorna kommer alltså att kosta cirka fem miljoner kronor.

– Vi hoppas på att få pengar från Idrottslyftet . Och så ska vi ansöka om kommunal borgen för ett banklån, säger Torbjörn Olsson.

Så fort den pågående fotbollssäsongen är avklarad tas det gamla gräset bort och skraporna sätts i marken. Ett lager tas bort och täcks av skumgummi, sedan läggs elslingorna ut för att täckas av nytt konstgräs med gummigranulat.

Det gamla gräset kommer till användning. Det ska portioneras ut till grusplaner i Mosstorp, Larsberg och och Bo.

Kommunen sköter som tidigare underhållet av Vallens konstgräsplan. Kommunen disponerar planen mellan klockan 9-15 på vardagarna då skolelever kan utnyttja den.

– På kvällar och helger tar vi över, säger Torbjörn Olsson. Vi fyller de flesta träningstiderna med våra egna lag, men har också möjlighet att hyra ut tider till andra föreningar.

Den nya planen är en investering för framtiden, och den kommer även att bidra till att IFK Lidingö FK kan skära i utgifterna.

– Nu hyr vi träningstider på Bosön för 400 000 kronor om året och det kommer vi inte längre att behöva. Kostnaden för att värma upp planen på Lidingövallen är betydligt lägre.

Fakta

Länets uppvärmda konstgräsplaner

Stockholms fotbollsdistrikt har eluppvärmda konstgräsplaner på elva idrottsplatser:

Grimsta IP, Stadshagens IP, Brantbrinks IP (Botkyrka), Danderyds gymnasium, Torvalla IP (Haninge), Järfällavallen, Skytteholms IP (Solna), Tyresövallen, Kungsängens IP (Upplands-Bro), Ingarö IP (Värmdö) och Röllingby (Österåker).