Min lokala hjälte

Minora från Vaxholm jagar EM-guld i Slovenien

Minora Bristedt
Minora Bristedt, i mitten, har chansen att ta sitt andra EM-guld när årets mästerskap avgörs i Maribor, Slovenien, på lördag.
Vaxholmstjejen Minora Bristedt är just nu i Slovenien för att tävla i EM med mixedlandslaget i truppgymnastik.
– Det är hård konkurens, men vi satsar mot guldet, säger Minora Bristedt, 19.

Hon började träna gymnastik i Täby Gymnastikförening som ”väldigt liten” och bytte för tre år sedan till Brommagymnasterna, berättar Minora Bristedt.

– Grunden fick jag i Täby, säger hon.

En bra grund verkar det som. Nu har hon nått mixedlandslaget i truppgymnastik och ingår i laget, som består av fem tjejer och fem killar, som jagar EM-medalj i Slovenien.

– Gymnasterna är handplockade för att skapa det absolut starkaste mixedlandslaget någonsin. Det är många nya både på herr- och damsidan, men samtidigt flera med erfarenhet från tidigare landslagssatsningar, säger Ola Härstedt, ansvarig mixedlandslagstränare.

Minora Bristedt hör till dem med erfarenhet. Hon med i EM på Island 2014 då Sverige vann guld. Sverige hör till guldkandidaterna även i år, men man har tuff konkurrens från framför allt Norge och Danmark.

Tolv nationer deltar i kvalet på torsdag kväll. De sex bästa går till finalen på lördag.

Truppgymnastik består av tre redskap. I fristående dansar alla i laget tillsammans och utför olika svårighetsmoment. I tumbling gör gymnasterna serier med flera volter på rad på en lång matta. I tumbling springer de fram och studsar upp och snurrar i luften.

Hur det går för det svenska laget kan ni följa i SVT som direktsänder finalen på lördag  (SVT1 12.30–13.05 och SVT2 13.05–14.00). För till final vågar Minora Bristedt lova att Sverige tar sig.

– Ja, det kommer vi att göra. Sedan får vi se. Vi är med och slåss om medaljerna, säger hon.