ANNONS

Adam missade OS – ska rädda världen i stället

Adam Holm Paraglide
Adam Holm flyger paraglide vid Lofoten.
Chasing the Elements
Adam beslutade sig att resa med ett gäng actionsportare till "det mest magiska landskapet"
Chasing the Elements
Adam Sims som tillhör världseliten i freestyle-surfing, var med på resan.
Mauritz Armfelt, en av världens bästa på downhill longboard. Foto: Jess Bonde
Mauritz Armfelt, en av världens bästa på downhill longboard. Foto: Jess Bonde
Chasing the Elements
Mauritz Armfelt och Nick Holmgren, svensk mästare i vågsurfing. Foto: Jess Bonde
Chasing the Elements
Mellan äventyren sov de totalt tolv deltagarna i Chasing the Elements i tält.
I nästan fyra år la vindsurfaren Adam Holm från Stocksund all sin energi på att nå OS i Rio 2016. Han lyckades kvala in, men fick ändå inte åka för Sveriges Olympiska Kommitté. Besvikelsen gjorde ont, men den ledde till något gott.
ANNONS

– Jag tvingades fundera på vad som är viktigt i mitt liv, vad som är min passion. Svaret blev att det är naturen, och jag fick en vision att jag ville göra något som är större än mig själv, säger Adam.

Han bestämde sig för att genomföra ett stort projekt – Chasing the Elements – för att inspirera barn och ungdomar att ge sig ut och uppleva naturen.

Resa med actionsport-atleter

Adam samlade ihop ett filmteam och några atleter från olika actionsporter. Hösten 2016 tog sig hela gänget fram i naturen utmed Norges norra kust i en månad. Filmen ”Chasing the Elements” har galapremiär på klassiska storbiografen Skandia-Teatern på Drottninggatan den 25 november.

Adam Holm

Tio deltagare i Chasing the Element vid ett vrak på Lofoten i norra Norge. Foto: Jess Bonde.

– Det känns helt surrealistiskt. Jag har jobbat med filmen i ett och ett halvt år. Att se den processen och att det nu är premiär, det är jättehäftigt!

Segling i blodet

Men åter till tävlingskarriären i vindsurfing. Att säga att Adam har segling i blodet är ingen överdrift. Tre generationer före Adam har tävlat i OS och pappa Björn Holm är en legend inom svensk vindsurfing.

– Men han ville att jag skulle segla optimistjolle. Det var tråkigt, tyckte jag, så det slutade med att jag köpte en bräda för 5 kronor på en auktion i Sandhamn och lånade pengar till segel.

Då var Adam 12 år och började träna på egen hand. Snart fick han sällskap av pappa Björn som återupptog sin karriär.

ANNONS

Vann VM som 18-åring

Adam gjorde enormt snabba framsteg och tog VM-guld i klassen Kona One redan som 18-åring.

Då hade han drömt om OS och tränat även OS-klassen RS:X i ett par år.

– OS var nog alltid en dröm, men vid 16 blev jag mer seriös och började sikta mot OS på allvar.

Under gymnasiet var Adam borta halva tiden för att träna. Efter studenten började han den verkliga heltidssatsningen.

– Jag var bortrest 300 dagar om året och var min egen reseplanerare och tränare. Det gällde att hitta sponsorer, folk att träna med, och bra träningsförutsättningar.

”En ego-grej”

Redan ett par år före OS i Rio, det stora målet, började Adam fråga sig lite vad han höll på med.

– Alla uppoffringar, bara för att bli bäst i världen. Jag kände att det var en ego-grej, och att jag ville göra något större.

Adam kom fram till att han skulle nå högst upp på prispallen på OS för att kunna påverka andra, inte bara för sin egen skull.

– Jag fick sådan energi av den tanken att jag åkte till Kina och började träna hårdare än någonsin. Tyvärr var det för hårt. Jag tränade mig ner i källaren, blev sjuk jätteofta, och blev svagare i stället.

SOK sa nej till Rio-resa

Adam klarade ändå OS-kvalet. Men förgäves. Våren 2016, några månader innan OS, kom beskedet från Sveriges Olympiska Kommitté. Adam bedömdes inte ha chans på medalj och fick därför inte åka till Rio.

– Det blev en del krokodiltårar och jag frågade mig själv om jag hade wastat sex år av mitt liv när jag hade lagt varje resurs jag hade – kroppsligt, ekonomiskt och tankemässigt – på något som nu var borta.

Vill inspirera andra

Han kom fram till att han ändå hade lärt sig mycket på vägen, och att han hade fått vara ute mycket i naturen. Tanken som redan hade börjat gro växte sig allt starkare.

– Jag läste att bara tio procent av alla som bor i Stockholm kommer ut i skärgården – det vackraste som finns. Då tänkte jag att det är något som inte stämmer. Man kan inte bry sig om något man inte känner till så jag bestämde mig för att försöka inspirera fler att komma ut i naturen, och särskilt ungdomar för de är framtiden.

”Det mest magiska landskapet”

Adams idé var att samla ihop ett gäng atleter från olika actionsporter – vågsurfing, paraglide, kite-surfing och downhill longboard med flera – och resa till ”det mest magiska landskapet” och ta sig fram genom naturen.

Adam Holm

Adam Holm vill att fler ska komma ut i naturen och röra på sig. Det är svårt att bry sig om naturen och miljön om man inte känner till den, resonerar han. Foto: Amanda Gylling

Adam hade en del kontakter och lyckades ganska snabbt få sponsorer till projektet, Chasing the Elements.
Hösten 2016 genomfördes resan, 30 dagar utmed norra Norges kust, och filmades. I oktober i år åkte Adam omkring i en elbil till skolor i Sverige och berättade om resan.

”De flesta lever 90 procent inomhus”

– Responsen var väldigt positiv. Det är så klart tacksamt att komma dit som världsmästare i vindsurfing och visa en massa häftiga klipp. Men jag hoppas att det kan få några att tänka till. De flesta lever sina liv 90 procent inomhus och många håller på hela dagarna med telefon eller Ipad. Vi är liksom diskonnektade från naturen.

Världsmästare i vindsurfing? Ja, Adam vann sitt andra VM-guld i somras.

Adam Holm

Adam Holm åkte till VM i Kona One i somras eftersom det ändå avgjordes på hemmaplan, i Båstad. Det slutade med att han tog sitt andra VM-guld. Foto: Daniel Nordlund

– VM gick i Båstad, det var därför jag åkte dit. Jag hade vilat och gjort det jag brinner för så nu närmade jag mig VM på ett helt annat sätt. Jag kunde släppa allt och vara bara närvarande, och det var bra för mig.

Är det aktuellt med en ny OS-satsning framöver?

– Jag är 23 och de bästa i världen är runt 30 … så man ska aldrig säga aldrig men jag känner mig ändå rätt klar med det. Det viktigaste nu är att göra min grej, att göra det jag är bäst på, och att göra något för andra.

Här kan ni se en trailer för filmen ”Chasing the Elements”:

Fakta

Galapremiär den 25 november

Namn: Adam Holm.
Ålder: 23 år.
Bor: Stocksund.
Familj: Mamma, pappa och syster Andrea som också är en mycket framgångsrik vindsurfare.
Klubb: KSSS.
Största meriter: Två VM-guld och ett EM-guld som senior i klassen Kona One.
Aktuell: Har galapremiär på filmen ”Chasing the Elements”, inspelad utmed den nordligaste delen av Norges kust, på biografen Skandia-Teatern på Drottninggatan 82 klockan 18 den 25 november. Biljett kostar 100 kronor. Här finns mer info. Digital release blir det i februari. ”Sedan får vi se”, säger Adam.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.