Moa och Olivia var först ut i nya Riddersvikshallen

Den nya idrottshallen i Riddersvik är jättefin, tycker Spånga Handbolls 04:or Moa och Olivia.
Den nya idrottshallen i Riddersvik är jättefin, tycker Spånga Handbolls 04:or Moa och Olivia.
Flickorna i Spånga Handboll jublar över nya Riddersvikshallen. Men hallbristen i Västerort är fortfarande akut. Många ska dela på kakan och träningstiderna tar slut på ett kick, enligt klubben.

På söndag klockan 12 invigs nya Riddersvikshallen vid Hässelby Villastads bollplan av idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S). Hallen är en av de fem fullstora, enkla idrottshallar som staden beslutat om.

Spånga Handbolls flickor 04 var först ut när hallen öppnade i måndags. Och det var glada miner.

Hallbristen har tvingat flickorna som bor i Hässelby och Järfälla att åka till Husby för att träna.

– Nu kan vi ta oss själva till träningen, säger Olivia.

Spånga Handbolls sportchef Anders Älgen Mattsson är glad över tillskottet, men menar att hallbristen fortfarande är akut.

Västerort är enligt honom unikt med flera stora idrottsföreningar.

Förutom Spånga Handboll med 700 aktiva finns här Blackeberg Basket, Hässelby Innebandy, Brommapojkarna och Brommagymnasterna.

– Folk tror: ”Wow, nu kommer det en ny hall, där kommer det att finnas träningstider”. Men de tar slut på ett kick, säger han.

Med den nya hallen i Grimsta som tillkommer nästa år är halltillgången ändå ok i Hässelby och Vällingby, tycker han.

– Men det behövs fler hallar Bromma där det bor mest folk. Det är fortfarande kännbart att man tog bort sju hallar vid Brommaplan, och ersatte dem med två i Stora Mossen, säger Anders Mattsson.

Enligt idrottsförvaltningens chef Olle Öhman finns det en politisk ambition att få till fler hallar i Bromma och Spånga. Svårigheten är att hitta lämplig mark.

När staden ser över behovet av framtida hallar tittar man främst på hur många barn det finns mellan 7 och 20 år i de olika områdena.

– Antalet barn i ett område överensstämmer inte alltid med föreningarnas behov. För oss är det viktigt att barn i områden med mindre aktiviteter kommer igång att idrotta. Därför planerar vi utifrån befolkningssiffrorna, säger Olle Öhman.