Moa ute efter andra VM-guldet

Moa Tschöp till vänster och Anna Wijk, lagkamrat från KAIS Mora, i Euro Floorball Tour nyligen som Sverige vann.
Moa Tschöp till vänster och Anna Wijk, lagkamrat från KAIS Mora, i Euro Floorball Tour nyligen som Sverige vann.
VM-aktuella Moa Tschöp är världens bästa innebandyback. Men 23-åringen skulle kunna bli ännu bättre enligt den svenske förbundskaptenen.

– Hon är lite förvirrad och kör lite grann på känsla, säger Andreas Lundmark.

Sverige har fyra raka VM-guld på damsidan. Sveriges och världens bästa innebandyback Moa Tschöp från Hässelby är inställd på ett femte när VM drar igång i finska Tammerfors den 4 december.

– Jag har haft ett mål förra säsongen och den här, och det är VM. Jag vill bara komma iväg och komma igång, säger Moa Tschöp på telefon från Mora där hon sedan ett och ett halvt år tillbaka representerar superligalaget KAIS Mora.

Under Moas tid har klubben tagit det hett eftertraktade SM-guldet, i våras, och nu i oktober vann KAIS även europamästerskapen i innebandy, det som kallas Champions Cup.

SM-guldet var Moas fjärde i ordningen. Sedan tidigare har hon tre SM-segrar med Balrog och Djurgården, samt ett VM-guld.

Du har vunnit allt, hur motiverar du dig för ännu ett VM?

– Har man vunnit allt så vet man att man vill vinna mer. Man får mersmak, säger Moa.

Den nye förbundskaptenen Andreas Lundmark beskrivning av Moa Tschöp på svenska innebandyförbundets hemsida väcker lite frågor: ”Lite förvirrat gör hon det mesta rätt på planen och har en dimension i sitt spel som gör henne till världens bästa offensiva back. Moa ser saker i spelet som inte motståndarna gör och det gör henne till en poängproducerande back”.

Vadå förvirrat?

– Jag vet inte vad han menar. Fråga honom. Jag känner mig inte förvirrad, säger Moa.

Andreas Lundmark skrattar.

– Moa gör väldigt mycket rätt offensivt, men hon har inte riktigt koll på hur hon gör det. Hon kör lite grann på känsla och det blir oftast rätt, säger han.

Men hon kan bli ännu bättre om hon blir mer skolad menar du?

– Ja, om hon blir medveten om vad hon gör, så kan hon bli ännu mer överlägsen på den offensiva delen av banan, säger Andreas Lundmark.

Till innebandy-VM tar Moa Tschöp med sig radarkamraten från KAIS Mora Anna Wijk som leder Superligans poängliga så här långt, med Moa på tredje plats.

– Vi hittar varandra bra, då blir det automatiskt mycket poäng, säger Moa.

VM-finalen spelas den 12 december i Hakametsä Ice Hall i Tammerfors.

– Gör vi det vi verkligen ska finns inget som ska stoppa oss, säger Moa Tschöp.