Min lokala hjälte

Moraad fick MMA-fajt på kebabrestaurang

Moraad Moreno MMA Berns
Moraad Moreno.
moraad-moreno-MMA-Berns
Moraad Moreno.
Kebab i pitabröd.
Kebab i pitabröd.
Moraad Moreno var inte beredd. Han satt och åt kebab när telefonen ringde. Några timmar senare gick en MMA-match på Berns – och vann. 

Fredagskvällen letade sig mot lördasmorgon. Moraad Moreno satt på en kebabrestaurang vid Odenplan och åt med en kompis. Klockan var 23.15 den 16 september när mobilen började ringa.

Avhopp

Det handlade om MMA-galan IFRA på Berns. Kunde han gå en match mot Robin Roos från Västerås i 83,9-kilosklassen?
– De hade fått ett avhopp. Jag tror att någon hade skadat sig eller blivit sjuk. Folk förbereder sig i tre, fyra månader för sådana här matcher och det är inte normalt att tacka ja. Men jag har hållit på med det här i så många år och tränar alltid hårt.

Svårt sitta still

Efter samtalet hade han svårt att sitta still.
– Det började sprattla i kroppen av alla nerver som började göra sig redo för fajten dagen efter. Jag tog en promenad, gick till skogen vid Karlbergs slott och började skuggboxas lite för att komma in i andra tankar.

Hetsbantning

På vägen hem till Torsplan tänkte han hur han skulle slåss några timmar senare. Men först väntade hetsbantning. Han var tvungen att gå ner drygt tre kilo före matchen.
– Jag joggade med tjocka kläder och fick sova med mycket kläder för att svettas hela natten. Jag åt ingen frukost innan jag åkte till invägningen.
Var du orolig?
– Det finns ju alltid en oro men jag har gjort det förr. 87 kilo är inte en vikt jag ska ligga på så min kropp reagerade starkt och snabbt.
Trots de bristfälliga förberedelserna vann han matchen. Med 3-0.

Återvänder till Berns

Den 18 februari återvänder Moraad Moreno till Berns för en ny gala. Han ska möta Martin Eriksson från Uppsala som är drygt en decimeter längre än honom. Men den här gången är han bättre förberedd.
– Nu har jag sparrat mot en längre kille och kört saker som jag tror kommer hända under fajten. Men allt kan hända – man får vara beredd på allt.
Äter du kebab kvällen före?
– Nej, jag gillar att äta hälsosamt dagen innan match. Det kanske blir en kycklingsallad med pasta.

”Våga riskera allt”

Han säger att han har ”offrat väldigt mycket” för sporten.
– Ibland har det inte funkat med flickvänner och ibland har jag varit tvungen att tacka nej till olika jobb. Men sporten betyder otroligt mycket för mig jag ger verkligen allt.
Är det värt det?
– Jag har en annan annan mentalitet än de flesta. Känner du att du är bra på något är det värt att våga riskera och satsa allt.

Hjärnskador

MMA-fajters som Gary Goodridge och Jordan Parsons har diagnostiserats med kroniska hjärnskador. Moraad Moreno är medveten om riskerna.
– I alla sporter finns det ju risker. I den här sporten är båda väl förberedda. Det är väldigt farligt om det inte gör det till 100 procent. Det gäller att göra det helhjärtat och vara mentalt och fysiskt förberedd.

”The Mauler”

Han siktar längre än galan på Berns.
– Målet är att försöka bli bäst i världen. Jag är beredd att lägga ner den tid som krävs för att komma så långt.
Han sporras av Alexander ”The Mauler” Gustafsson.
– Väldigt grym och inspirerande person som jag verkligen ser upp till. Det visar ju att personer från lilla Sverige kan lyckas som MMA-utövare.