I morgon inleds lag-SM i ponnydressyr i Täby

Täby Ryttarcenter
SM avgörs på Täby Ryttarcenter i Efraimsberg.
lag-Sm ponnydressyr
Tillfälliga mobila stall med plats för 40 boxar har byggts på Täby Ryttarcenter inför SM.
I morgon fredag startar finalen i lag-SM i ponnydressyr på Täby Ryttarcenter. Arrangörsklubben Täby Ridsällskap gick inte vidare till finalen, men Djursholms Ridklubb från grannkommunen finns bland de tio klubbar som gör upp om guldet under fredag lördag.

Lag-SM avgörs i Täby för första gången och tävlingarna tjuvstartade i dag torsdag med en öppen individuell dressyrtävling.

– Då fick alla SM-deltagare känna på banan, säger Ulla Nissen från Täby Ridsällskap.

lag-SM ponnydressyr

Emma Tedenström på Giacomo vann torsdagens öppna individuella tävling.

Under invigningsshowen i kväll körs alla lagen in med häst och vagn och presenteras. I morgon bitti börjar alltså själva lag-SM med unga ryttare (upp till 20 år) från hela Sverige som tävlar med sina ponnyer – cirka 40 starter per dag.

Två olika program i SM

Under lag-SM rids två olika förutbestämda dressyrprogram. Tre domare bedömer ekipagen och sätter poäng från 0 till 10 på de olika momenten i programmen. De tittar bland annat på hästens framåtbjudning, lydnad, spänst, schvung och elasticitet i rörelserna. Även ryttarens inverkan på hästen och korrektheten i genomförandet bedöms.

lag-Sm ponnydressyr

Så här ser tävlingsbanan i lag-SM ut.

Poängen från alla domare adderas och omvandlas till procent (av programmets maxpoäng) som sedan blir ekipagets slutresultat.

Två bästa ekipagen räknas

Varje lag består av två till fem ekipage men det är bara lagets två bästa resultat som räknas. Av de två bästa resultaten räknas en lagsnittsprocent fram och läggs ihop till lagresultatet.

– Någon gång på lördag eftermiddag vet vi vilka som har vunnit och är svenska mästare, säger Ulla Nissen.

Under lag-SM räknas ekipagens resultat inte bara för laget, utan de gäller även för individuella prestationer. De tio bästa ekipagen går vidare till en individuell kürtävling som hålls på söndagen. I kür rider varje ekipage sitt eget skräddarsydda dressyrprogram till musik, speciellt arrangerad för att passa programmet.

Chans att nå Friends Arena

Kürtävlingen är semifinal i Sweden International Horse Show Ponny Kür.

– Och de fyra bästa på söndag går vidare till finalen i på Friends Arena den 3 december, säger Ulla Nissen.