Morsor tog över rinken

Älta IF:s damlag gör sin första säsong men har redan blivit så populära att de måste tacka nej till nya medlemmar.
Älta IF:s damlag gör sin första säsong men har redan blivit så populära att de måste tacka nej till nya medlemmar.
Forwarden Maria Elo i rosa strumpor kommer till träningen. Till höger är hon ombytt, tar hockeyklubban i högerhanden och hänger handväskan över vänster armveck. ”I den har jag värdesaker och fika, det är en lång träning”, säger hon och går mot rinken i istältet på Nacka IP.
Forwarden Maria Elo i rosa strumpor kommer till träningen. Till höger är hon ombytt, tar hockeyklubban i högerhanden och hänger handväskan över vänster armveck. ”I den har jag värdesaker och fika, det är en lång träning”, säger hon och går mot rinken i istältet på Nacka IP.
Många hade aldrig stått på skridskor före den här säsongen. Nu har mammahockeyn i Älta blivit så populär att de tvingas tacka nej till nya medlemmar.

Till helgen väntar en turnering på hemmaplan.

Jenny Blinke tröttnade på att bli utklassad i Älta IF:s mamma-barnmatcher. Hon har tre söner som spelar ishockey i klubben – Felix, 11, Hampus, 9, och Lucas, 6 – och har ofta fått agera rundningsmärke.

– Vi var ju rätt dåliga. Vi kunde bara skjuta markkrypare och målvakten kunde bara lägga sig på isen. Men eftersom vi inte hade något lag fick vi aldrig några träningstider, säger hon.

Därför mejlade hon i april förra året medlemmarna i Älta IF. Hon undrade om det fanns fler som var intresserade av att starta ett damlag i ishockey. Det fanns det.

– Det var ett 30-tal som hörde av sig. Jag blev chockad över att det fanns så många mammor i Älta som var intresserade av att spela hockey – det var jätteroligt, säger Oliva Örnjäger som också är lagledare.

Hennes sambo Mattias spelar i herrarnas B-lag, barnen Neo, 2, och Nova, 1, har inte börjat sina hockeykarriärer än.

Susanne Persson lindar rosa tejp kring klubbans skaft. Hon är mamma till Simon, 13, som spelar i Ältas Team 00–01. Hon kommer från Värmland och har tidigare spelat bandy i Arvika.

– Jag älskar att åka skridskor. Jag funderar fortfarande på varför det är så roligt. Det också kul att få uppleva lagkänslan igen. Det känns jättelyxigt att få lära sig en ny sport när man är 45.

Men hon medger att det märks att hon har blivit äldre.

– Jag spräckte ett revben när jag snubblade på isen.

Cecilia Berglund, 47, motar en puck med målvaktsklubban, nästa slinker in mellan benskydden. Att spela ishockey var en stor utmaning för henne.

– Jag hade aldrig stått på ett par skridskor tidigare och fick stödja mig på buren för att ta mig upp. Jag hade ingen ork och folk skrattade åt mig.

Under säsongen har hon fått träning av en målvaktstränare och tagit flera skär i rätt riktning.

– Jag har lärt mig att gå ut och möta pucken och inte vara fast i buren som jag var i början. Det här är det roligaste jag har gjort i hela mitt liv.

Starten var trög. I serien fick laget stryk i nästan alla matcher. Men i Trånkan Queens Cup förra helgen blev det två vinster och en oavgjord.

På lördag väntar säsongsavslutningen: Älta Lady Tigers Trophy Cup hemma i Älta ishall. En endagsturnering med sex lag.

– Det har varit jättestort tryck på cupen och vi har fått tacka nej till lag. Vi har inte kapaciteten. Det är ju första gången vi arrangerar den och vi måste ju börja någonstans, säger backen Terese Hammarqvist, mamma till Elliot i Team 08 och sambo med Totte i B-laget.

Det blir också tuff konkurrens om platserna i Ältas lag.

– Som det ser ut nu är vi 33 spelare. Men vi får bara ha 15 utespelare plus målvakter per match, säger Terese Hammarqvist,.

Laget har alltså blivit så populärt att man tvingas nobba spelare.

– Just nu måste vi säga nej till nya spelare. Är man proffs är det okej annars måste vi tacka nej till rena nybörjare, vi har ändå nått en viss nivå nu, säger lagledaren Jenny Blinke.

Hockeymammorna i Älta IF laddar inför en egen turnering.

Fakta

Tre segrar under premiärsäsongen

Ältas damlag startade den här säsongen. Laget har drygt 30 medlemmar och består framförallt av mammor till pojklagspelare i Älta IF.

Damlaget har spelat 16 matcher den här säsongen. Tre segrar, tre oavgjorda och tio förluster.

På lördag arrangerar laget Älta Lady Tigers Trophy Cup. En turneringen för sex lag hemma i Älta ishall.