ANNONS

Mot världsrekord på is

Testkörningen före världsrekordförsöket gick bra. Men i skarpt läge handlar det om helt andra farter. Robert Gull satsar på att köra minst 177 km/h på bakhjulet.
Testkörningen före världsrekordförsöket gick bra. Men i skarpt läge handlar det om helt andra farter. Robert Gull satsar på att köra minst 177 km/h på bakhjulet.
Det finns mängder av udda världsrekord i Guinness rekordbok. Robert Gull som är uppvuxen i Fornudden vill slå ett av dem.

23-åringen ska köra motorcykel på bakhjulet på is i minst 177 kilometer i timmen.
ANNONS

– Adrenalin är lycka för mig, säger Robert Gull.

I veckoslutet kommer 23-åringen från Fornudden att vara lycklig. Och slår han världsrekordet lär han bli euforisk.

Robert satsar på att skriva in sig i Guinness rekordbok. Utmaningen är en riktig värsting. På en 1 000-kubiks Honda ska han köra på bakhjulet på en 100 meter lång uppmärkt sträcka på is. Platsen är Storsjön utanför Sandviken.

Han har testkört en gång.

– Det var svårt att få upp framhjulet eftersom det spann på isen. Och det kränger ordentligt.

För att få fäste gäller det att ha rejäla dubbar på däcken.

Världsrekordhållare är amerikanen Ryan Suchanek som kört 176,2 kilometer i timmen på 100 meterssträckan. Det är givetvis inte riskfritt att komma upp i dessa hastigheter på en motorcykels bakhjul.

– Om framhjulet hamnar snett så kommer det inte att gå bra. Visst känner jag lite oro. Men när hjälmen åker på känner jag mig alltid som en superhjälte även om jag har respekt för riskerna.

Robert Gull är van att köra motorcykel i höga farter från sin karriär som roadracingförare. Han har bland annat två SM-guld på meritlistan.

ANNONS

Men nu väntar något helt annat. Det är högst rimligt att undra varför Robert Gull utsätter sig för detta farliga jippo som sker i samband med ett event kallat ”Speed weekend on ice”.

– Jag fick idén för några veckor sedan på MC-mässan i Göteborg. Jag var där för att försöka få sponsorer till min satsning på roadracing.

Det gick inget vidare. Men på mässans sista dag hörde han talas om ishelgen i Sandviken. Robert sökte sig ut på nätet för att hitta något spektakulärt som han skulle kunna bjuda på. Där stötte han på detta med bakhjulskörning på is.

Robert nöjde sig inte med detta. Han tog själv kontakt med Guinness rekordbok. Det är ett bra skyltfönster om man vill ha sponsorer till kommande satsningar. Bara att få en bekräftad kontakt med Guinness kostade 8 000 kronor.

– Och för att få kontakt med en domare skulle det kosta 52 000 kronor.

Robert har valt ett billigare sätt. Rekordförsöket ska filmas, och vittnen ska skriftligt intyga att ett eventuellt rekord är riktigt. En legitimerad tidtagare hyrs också in.

Arrangörerna i Sandviken har genom att flitigt ploga isen skapat en 4,7 kilometer spikrak bana med en istjocklek på 40 centimeter. För Robert gäller det att ta lång sats för att ha toppfart när han lyfter framhjulet vid fotocellen där tävlingsbanan börjar. 100 meter längre bort vid målgången finns ytterligare en fotocell som registrerar tiden.

– Det gäller att göra något som sticker ut. Nu har det plötsligt blivit ganska lätt att hitta sponsorer.

Fakta

Döpte hunden efter världsstjärna

Namn: Robert Gull.

Ålder: 23 år.

Bor: Uppvuxen i Fornudden.

Bor nu i Haninge med mamma Maria, pappa Anders och hunden Ross, döpt efter Valentino Rossi, italiensk världsstjärna i roadracing. Aktuell: Ska i veckoslutet försöka slå världsrekord i att åka snabbt på motorcykelns bakhjul på is.

På meritlistan: Två SM-guld i roadracing. En VM-deltävling.

Jobbar: Som maskinreparatör.

ANNONS