Täbys motionsspår bland de bästa i Sverige

Oskar jensen och Philip Persson
Oskar och Philip, från Skåne respektive Blekinge, är orienterare och hängivna löpare.
I tre månader reste Philip Persson och Oskar Jensen runt och testade motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. Nu presenterar de en topplista över landets 100 bästa spår. I dag har turen kommit till Skavlöten i Täby, på en stark 35:e plats.

– Vi såg Stockholmsförorterna segla förbi utanför vindrutan när vi plötsligt rullade ner till en friluftscentral som lika gärna kunde ha legat mitt ute i djupaste Smålandsskogen. Enstaka hus skymtade förbi mellan trädstammarna på andra sidan Rönningesjön, men bortsett från dem omgavs badplatsen, friluftsgården och gräsfältet intill av uteslutande fridfull skog, säger Oskar Jensen.

Det var från juli till september i fjol som Oskar och Philip åkte runt och testsprang 313 spår, minst ett i varje kommun i landet.

Sprang 237,5 mil

– Vi hade gjort en del research innan. Ambitionen var att hitta det bästa spåret i varje kommun, säger Oskar.

De åkte runt i bil, totalt 1 774 mil, och sprang 237,5 mil sammanlagt. Under tiden antecknade de och fotograferade flitigt för att kunna göra en topplista och kora Sveriges allra bästa motionsspår.

Fem huvudkriterier

– Vi funderade en del på vad som egentligen är ett bra motionsspår, säger Oskar.

Till slut enades de om fem huvudkriterier:

* Naturen. Hur unik, varierad och naturskön den är, och hur nära naturen man kommer.

* Framkomligheten.

* Anläggningen. Standard på duschar, bastu, utegym med mera.

* Spåret. Skyltning och eventuella unika kvaliteter.

* Utbud. Hur många unika kilometer som finns och variation i distanser, underlag och hur kuperad banan är.

Nedräkningen pågår

Nu är topplistan för de 100 bästa spåren klar och nedräkningen från plats 100 till det allra bästa har börjat på www.motionsspar.blogspot.se och på facebook. På plats 35 kom alltså Skavlöten i Täby.

Framför allt var det alltså den fridfulla skogsmiljön som fick Oskar och Philip på fall, men även utbudet med gratis parkering, omklädningsrum och dusch – liksom givetvis själva löpspåren.

”En stadig berg- och dalbanerunda”

”Motionsspåren stryker oundvikligen tätt inpå både bostadsområden och motorvägar, men däremellan får vi närkontakt med de skarpa höjder och den fantastiska hällmarkstallskog som är så typisk för regionen. Ett varv på tian blir en stadig (och brant) berg- och dalbanerunda, först upp bland berghällar och glesa tallar, sedan ner i de lite tätare grandalarna, och så om igen”, skriver de i sin motivering.

”Tre grymma spårsystem”

Ett extra plus är att Skavlötens spår ansluter till och delvis samlöper med ”det lika gedigna spårutbudet som utgår från Täby IP”, fortsätter de. Där de båda milspåren krokar i varandra är det dessutom nära till ett till milspår som ”är en del av en gedigen uppsättning motionsspår som utgår från ytterligare en välutrustad friluftsgård, nämligen Ensta krog.”

– Allt som allt tre grymma spårsystem och möjligheterna att kombinera ihop långpass är så gott som ändlösa. Vi hamnade på Skavlöten, men varför välja? Testa allihop! säger Oskar.

35:e plats inte illa

Plats 35 kanske inte låter så märkvärdigt, men Oskar Jensen slår fast att Täby ska känna stolthet över Skavlötens placering.

– Det finns otroligt många motionsspår och vi har besökt över 300 som redan de var resultatet av en rejäl utgallring, så det är verkligen en ära att vara med på topp 100-listan, säger Oskar.

Unika gröna kilar

Flera andra spår i Stockholms län har hamnat på topp 100-listan. Men Täby spår är högst rankade i länet – hittills.

– Vi hade väldigt högt ställda förväntningar på Stockholm, och de infriades. En sak som är unik för Stockholm är de gröna kilarna. I andra kommuner har inte funnits det behovet att medvetet spara grönområden mellan motorvägarna på det sättet, säger Oskar.