ANNONS

Multihall blir nytt sportcentrum i Österåker

Multihall i Österåker
Multihallen nära Åkers Runö station kan stå färdig hösten 2019.
Flera idrottshallar är redan på gång i Österåker. Snart kan ytterligare en börja byggas – en multihall för bland annat bollsport, gymnastik och löpning nära Åkers Runö. Detaljplanen är ute på samråd från denna vecka.
ANNONS

– Det har inte byggts några hallar i Österåker sedan 1980-talet, samtidigt som vi har vuxit jättemycket. Det finns enormt många idrottsföreningar i kommunen och de växer så det här är att tillgodose ett behov som verkligen finns, säger kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M).

Ursprungligen fanns planer på att bygga en multihall och en rackethall invid korsningen mellan Svinningevägen och Näsvägen nära Åkers Runö station. En förstudie visade dock att utrymmet inte räckte till båda så nu blir det bara en multihall.

”Ett riktigt flaggskepp”

Men det är inte så bara. Multihallen får två fullstora planer, varav den ena ska ha ett speciellt golv som passar för basket, plus en tredje hall för kampsport och med trampolin. Dessutom blir det en spegelsal för dans, fyra löparbanor och utrymme för bordtennis, utöver kafé och andra ytor för socialt umgänge.

– Och så blir det en jättehäftig läktare. Det här blir ett riktigt flaggskepp, ett verkligt sportcenter i kommunen, säger Michaela Fletcher.

Detaljplanen för multihallen är ute på samråd 13 februari–13 mars och finns hos samhällsbyggnadsförvaltningen i Alceahuset och på Information Österåker i Åkersberga centrum. Efter samrådet ställs detaljplanen ut för granskning.

Kommunen äger marken

Planområdet är 2,8 hektar och marken, som ägs av kommunen, har tidigare varit utarrenderad för jordbruk. Kommunens bedömning är att planförslaget inte medför någon betydande miljöpåverkan, och länsstyrelsen är av samma åsikt.

– Vi får se om det dyker upp några synpunkter under samrådet, det vet man aldrig. Men förhoppningen är att hallen ska stå färdig i augusti eller september 2019, säger Michaela Fletcher.

Utöver multihallen är en hel del andra idrottssatsningar redan på gång i Österåker.

Fler hallar på gång

En friidrottsarena med SM-standard byggs vid Österåkers sportcentrum i Åkersberga. Själva arenan beräknas bli klar i september eller oktober medan läktare, kafé, kansli och omklädningsrum dröjer några månader till.

ANNONS

Vid Skärgårdsstadsskolan byggs en fullstor idrottshall som ska bli klar till årsskiftet och en till fullstor idrottshall, som beräknas vara klar hösten 2019, ska byggas vid Fredsborgsområdet.

– Och så har vi precis tagit beslut om satsningar på idrott i Östra Kanalstadens etapp 2. Det blir fyra konstgräsplaner, två 11-manna och två 7-manna, samtidigt som tennisen kan vara kvar. Dessutom ska vi anlägga en helt ny konstgräsplan med tält över, ett sådant som finns på Hjorthagen i stan. Vi har inte bestämt var ännu, men det ska vara klart till den 1 november, säger Michaela Fletcher.