Multikultiklubben hyllar mångfalden

”Basket med kvalitet – basket åt alla”, är Huddinge baskets motto. Här syns FU19 och P01/02 mellan två träningar i Kvarnbergsskolan.
”Basket med kvalitet – basket åt alla”, är Huddinge baskets motto. Här syns FU19 och P01/02 mellan två träningar i Kvarnbergsskolan.
Huddinge Baskets film finns på Youtube. Sök på ”Huddinge basket älskar mångfald”.
Huddinge Baskets film finns på Youtube. Sök på ”Huddinge basket älskar mångfald”.
I Huddinge basket finns spelare med över 70 olika nationaliteter och klubbens filmer om mångfald på sociala medier har fått stort genomslag .

– För oss är det viktigt att boosta mångfalden utåt, säger Jonas Morin, ordförande i klubben.

I Kvarnbergsskolan flyter ännu en kväll av träningar i Huddinge baskets regi på. 13 killar i pojkar 01/02 nöter olika rörelser mot korgen. Träningen avslutas med spel fem mot fem. Tränaren Luanda Rodriguez coachar aktivt killarna.

– Titta upp. Passa fram bollen.

Vid sidan av planen släntrar Luandas lagkompisar in. Om en kvart börjar flickor 19:s träning. De slår sig ned på träbänkarna längs väggen i den slitna gymnastiksalen och snörar på sig skorna.

Luanda avslutar killarnas träning och påminner om helgens match.

– Vi samlas 14.45. Ni måste hinna få matchkläder, byta om och värma upp ordentligt.

På senaste tiden har Huddinge baskets videos om mångfald i sociala medier blivit riktiga snackisar i basketsverige.

I våras gjorde herrlaget en film inför kvalet till division 1 där spelarna säger frasen ”Jag är peppad inför kvalet” på sina hemspråk.

Och nu senast har herr- och damlaget tillsammans gått ihop och gjort en video där föreningen och dess spelare med över 70 olika nationaliteter presenteras.

Att en basketförening är mångkulturell är inget särskilt i sig, men Huddinge basket arbetar aktivt med att uppmärksamma detta utåt.

– Jag har medvetet boostat mångfald. Vi vill prata med allt och alla om det här. Som samhällsklimatet ser ut idag behövs idrotten som förenande kraft. Vi visar att det är fantastiskt och att det fungerar, säger Jonas Morin.

Hur arbetar ni med mångfald i föreningen?

– Basket är en världsidrott, och attraherar därför naturligt människor från hela världen. Vad vi jobbar med är gemenskapen i föreningen, säger Jonas Morin.

Genom att uppmärksamma alla, inte bara de bästa, menar Jonas Morin att man både fått coacher och spelare att känna sig delaktiga i klubben. Attityden att alla är välkomna går igen i alla föreningens lag.

Luanda Rodriguez har spelat basket i Huddinge i 13 år och coachat i ett. Hon märker av klubbens arbete.

– Det märks mer och mer. Man märker att klubben vill samla alla spelare och göra saker för att skapa gemenskap, säger hon.

Huddinge basket planerar att fortsätta sitt arbete.

Hur ska ni göra det?

– Idrotten i sig är en sådan politisk kraft i samhället. I framtiden kanske vi borde göra något mer än att bara stå och skrika efter fler hallar, säger Jonas Morin.

Som exempel tar han upp sammansättningen i landslagen.

– De borde representera Sverige så som landet faktiskt ser ut, med betydligt större mångfald än vad som är fallet idag.

Fakta

37 lag i klubben

250 medlemmar.

37 lag. Herrlaget spelar i divison 1. Damlaget i division 3.

Motto: ”Basket med kvalitet – Basket åt alla”

Samarbetsförening: 08 Stockholm HR.