Multitalanger väljer skidkarriär före fotboll

Fotbollstjejer i FC Djursholm
Här på Djursholms IP har Ida Candert, Liv Ceder och Paige Lembke tränat åtskilliga timmar.
De har varit duktiga fotbollsspelare i FC Djursholm – men inte bara det. Liv Ceder, Ida Candert och Paige Lembke är alla tre minst lika talangfulla med skidor under fötterna, och har nu gjort sina val. I höst börjar de på Åre Skidgymnasium i Järpen.

– Jag skulle vilja satsa på både fotboll och skidor, men det skulle vara svårt. Sommaren och hösten är en viktig träningsperiod för en längdskidåkare, säger Paige Lembke.

Hittills har hon ändå kunnat kombinera längdskidåkningen i Sundbybergs IK med fotbollen i FC Djursholm – och presterat bra i båda sporterna. Bland annat har hon, precis som Ida Candert, kallats till stadslagsuttagningar i fotboll.

Alla tre till RIG i Järpen

Liv Ceder som tävlar alpint för Sollentuna SLK har redan slutat med fotbollen. Ida Candert, alpin åkare i Täby SLK, håller på att successivt avveckla fotbollskarriären. Paige Lembke kör på med fotbollen in i det sista, tills flyttlasset går norrut i sommar.

FC Djursholms F17-lag kommer därmed att ha förlorat tre spelare till individuella vintersporter – men Liv, Ida och Paige förlorar inte kontakten med varandra. Snarare tvärtom. Alla tre har kommit in på riksidrottsgymnasiet i Järpen.

Ska bo tillsammans

– Och första året bor vi tillsammans på ett elevhem, sedan får man hitta eget boende efter ettan, säger Ida Candert.

Lärarna på skidgymnasiet har följt Idas och Livs framfart i backarna i vinter. De har även intervjuats. Resultatet blev alltså att båda kom in.

”Jag blev väldigt lycklig”

– Jag blev väldigt lycklig när beskedet kom, säger Ida och Liv nickar instämmande.

För längdskidåkaren Paige krävdes dessutom konditions- och styrketester. De klarade hon bra, och kom in på samma skidgymnasium som Liv och Ida.

– Jättekul att vi alla tre kom in på samma ställe! säger Liv.

Och att flytta från familjen i Stockholm – vad tänker ni om det?

– Jag har funderat på det en del, men bestämde mig för att det är värt det redan innan jag sökte. Man vill ju det här så himla mycket, säger Paige.

– Vill man fortsätta med slalom på allvar så måste man flytta, säger Liv.

Fakta

Tre olika skidklubbar

Namn: Liv Ceder.

Ålder: 16.

Bor: Danderyd.

Alpin klubb: Sollentuna SLK.

Meriter: Tvåa i USM i storslalom i fjol, femma i USM i slalom i år.

 

Namn: Ida Candert.

Ålder: 15.

Bor: Åkersberga.

Alpin klubb: Täby SLK.

Meriter: Tvåa i USM i storslalom i år, etta i USM i storslalom i fjol.

 

Namn: Paige Lembke.

Ålder: 15.

Bor: Danderyd.

Skidklubb: Sundbybergs IK skidor.

Meriter: 16:e plats i USM i sprint. Intagen till riksidrottsgymnasium inte bara som skidåkare utan kom även in via riksintag på Löpargymnasiet i Sollentuna, som medeldistansare.

Fakta

Elva skidåkare från Stockholm till RIG i höst

Riksidrottsgymnasium, RIG, är en nationellt godkänd idrottsutbildning med riksrekrytering och eleverna har inackorderingsstöd.

RIG:s syfte och organisation, verksamhet och träning är inriktad mot att utveckla internationell elit.

Till nästa läsår har 3 av 32 RIG-platser inom längdskidåkning gått till Stockholmare. På den alpina sidan är andelen Stockholmare klart högre – 8 av totalt 22 RIG-platser.