Mutumba talar ut om BP:s degradering: ”Det var mitt fel”

Martin Mutumba hann spela elva matcher för Brommapojkarna i höstas.
Martin Mutumba hann spela elva matcher för Brommapojkarna i höstas.
Förra sommaren kom han till BP för att rädda kvar laget i superettan. Men det inte blev som Martin Mutumba hade tänkt sig.

– Jag mådde jättedåligt efteråt, säger spelaren till Lokaltidningen Mitt i.

Martin Mutumba är i skrivande stund klubblös och håller igång på egen hand för att toppa formen lagom till säsongsstarten. Men vart den förre AIK-spelaren hamnar i år har han själv ingen aning om.

– Jag vet inte, min agent håller på att fixa med det där nu. Jag är fortfarande en fri spelare och kan gå till vilken klubb som helst. När det väl är dags så ska jag vara i den bästa formen som jag har varit i, säger 30-åringen.

Annars kommer Martin Mutumba från en tuff höstsäsong. I juli förra året skrev han på ett kontrakt för Brommapojkarna som gällde säsongen ut. Målet var glasklart: att stoppa laget från att åka ur både allsvenskan och superettan två år i följd.

– Att spela i BP var stort för mig, även om jag bara skulle spela där i ett tiotal matcher. Jag hade precis fått min andra son, ville komma hem, spela lite fotboll och gå vidare igen.

Men Brommapojkarna förblev ett krislag hela säsongen, slutade sist i serien och får i år börja om i division 1 norra. Något som Martin Mutumba tar på sig skulden för.

– Jag kände att det var mitt fel. Jag kände att jag var en så bra fotbollsspelare att jag kunde gjort så att laget stannat kvar. Tyvärr blev det inte så. Vi åkte ur. Och jag kände mig jättedålig och jag mådde jättedåligt efteråt. Men det var bara att hoppa upp på hästen igen.

Enligt Mutumba kom han till klubben i dålig fysisk form och tog inte det ansvaret som förväntades av honom.

– Spelarna i laget var 16-17-18-åringar. Du kan inte lägga ansvar på dem och hålla laget kvar. Jag var ändå 30 år och ville ha den pressen. Men det gick inte som jag ville.

– Jag borde ha gjort fler mål och fler assist. Jag borde ha varit bättre förberedd. Men det hände mycket grejer som jag kommer ta upp i min bok sen.

När Mutumbas självbiografi kommer ut kan han ännu inte svara på.