ANNONS

”Mycket som läkare inte har en aning om”

Han har fällt tennisjättar som Roger Federer och Rafael Nadal – och nu även Mitt i:s sportreporter. Fyra år efter att Robin Söderling sänktes av körtelfeber hoppas han fortfarande på en comeback. Men framför allt på att bli frisk.
ANNONS

15 år har passerat sedan mitt eget tennisracket hamnade på hyllan vid elva års ålder. Således är det knappast med självsäkerhet jag iklädd skjorta, chinos och ett par Converse-dojor tar plats på centercourten i Kungliga Tennishallen. Snarare är det en känsla av skräckblandad förtjusning som infinner sig när jag förväntas slå över lagom hårda bollar med topspin på löpande band till mannen som fram till sommaren 2011 var den som ensam bar svensk tennis på sina axlar.

En boll far upp på läktaren. En annan rakt i nät. Till och med fotografen får ta skydd för ännu en felträff. Katastrofstarten följs dock, tack och lov, av några sköna baslinjeslag.

– Det märktes ändå att du har spelat förut, försöker Robin Söderling snällt, utan överdriven övertygelse i rösten.

Vi slår oss ned på en bänk bredvid domarstolen. Den numera 31-årige spelaren, som liksom förra året är tävlingschef för Stockholm Open, har uppenbarligen inga problem att avfärda medelmåttor utan att förta sig, men måste ändå vara på sin vakt. Han lider fortfarande av sviterna av körtelfebern som drabbade honom för fyra år sedan och beskriver sitt tillstånd som en allergi mot tuff fysisk aktivitet.

– Jag klarar av att ligga runt 120-130 i puls men när jag går upp i intensitet säger kroppen ifrån.

– När jag pressar kroppen kan jag få tunnelseende och börja kallsvettas. Tänk dig att vara allergisk mot nötter till exempel, för mig är det så fast jag är allergisk mot fysisk ansträngning. Det är helt sjukt.

Söderling mår relativt bra i dag och gör små, små framsteg hela tiden. Siktet är fortfarande inställt på en comeback, men den som vill ha en prognos om när den kommer får nog vänta ett tag till.

– Det går inte att säga. Det är det som är så synd och frustrerande.

Du är inte övertygad om att du någon gång kommer att ge karriäreytterligareen ärlig chans?

ANNONS

– Nej, det är jag inte eftersom jag inte vet hur lång tid det kommer att ta. I början tänkte jag bara ”jag måste tillbaka” hela tiden och var skitstressad. Men nu är nummer ett att bli helt frisk. Det är så jag tänker nu. Jag tänker inte på att komma tillbaka utan på att bli frisk. Först då när jag känner mig helt hundra kan jag ta ett beslut.

Har du fått svar på varför det inte går över?

– Nej, det verkar ju vara så mycket som många läkare inte har en aning om. Jag var väldigt nedtränad när det hände, och då undrar man vad som är hönan och vad som är ägget. Jag låg så nära min gräns för vad jag klarade av och körtelfebern kanske var det som gjorde att kroppen fick nog. Eller så var det på grund av att jag var så nära min gräns hela tiden som gjorde att jag fick körtelfeber. Det är svårt att veta.

Sedan turneringssegern i Swedish Open 2011 har han inte spelat ett enda game. Robin Söderling stod på toppen av sin karriär och rankades som bäst fyra i världen.

Han medger att det kan vara tröttsamt att svara på frågor om hur han mår hela tiden, men blir samtidigt glad när han i samma veva ofta får höra hur efterlängtad han är i världstoppen.

– Det är så klart väldigt kul. Jag märker att det är många tennisintresserade som saknar en svensk spelare som kan vara med och slåss om de stora titlarna.

En svensk tronarvinge har länge saknats, men Söderling skönjer en strimma ljus i det svenska tennismörkret.

– Absolut. Det ser otroligt mycket bättre ut nu än vad det gjort på många år. Elias och Micke Ymer tror jag absolut på.

Bröderna Ymer, 19-årige Elias och hans 17-årige lillebror Mikael, har fått ett wild card i Stockholm Opens dubbelturnering. En chans för Robin och övrig publik att stifta ytterligare bekantskap med svensk tennis framtid.

Fakta

Namn: Robin Söderling

Ålder: 31.

Bor: Djursholm, tidigare på Östermalm.

Kommer från: Tibro.

Familj: Sambon Jenni Moström och dottern Olivia, tre år och Fred, fem månader.

Sysslar med: Är tävlingschef för Stockholm Open. I övrigt går tiden till att driva tennismärket RS som bland annat tillverkar bollar, grepplindor och strängar.

Meriter: Tio ATP-titlar. Två Grand Slam-finaler i Franska Öppna 2009 och 2010.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.