Nacka HI kör för guld i SM-premiär

Arkan Palani, närmast kameran, tar sig förbi en motståndare under en av de sista träningsmatcherna inför SM.
Arkan Palani, närmast kameran, tar sig förbi en motståndare under en av de sista träningsmatcherna inför SM.
De är snabba, tekniska och hanterar boll och klubba med precision. Samtidigt klarar spelarna i Nacka HI att elegant hantera sina rullstolar.

Laget är favorit i det första officiella svenska mästerskapet i rullstols­innebandy.

Det är ett av de sista träningspassen inför SM i Falun.

– I dag ska vi träna speluppbyggnad och fart, säger Ola Piccardo, en av lagets ledare.

Först blir det en internmatch. Det ena laget drar på sig orange­färgade västar och målvakterna placerar sig i burarna. Det är som en vanlig innebandyträning. Enda skillnaden är att spelarna i Nacka HI är rullstolsburna.

– Zlatan din diva, passa bollen någon gång!

Sten Almlöf tjoar skämtsamt till Arkan Palani som är lagets stjärna och gärna gör snabba, tekniska kontringsattacker på egen hand.

24-årige Almlöf vilar det här träningspasset. Men han är en av dem som åker till det första officiella svenska mästerskapet i rullstolsinnebandy den 26–27 januari.

– Jag är forward och en måltjuv, och det blir säkert några mål i SM. Jag tror vi tar guldet.

22-årige Arkan Palani har spelat i tio år i Nacka HI som är ett av landets bästa lag.

– Vi har ena djävla vinnarskallar och hatar att förlora, säger han.

Det är imponerande att se Arkan och lagkamraterna spela. Det är inte enkelt att ha båda händerna upptagna av att sätta fart på hjulen, och samtidigt ha ett fast grepp om klubban.

– Visst är det svårt, säger Sten Almlöf. Vissa skjuter med en hand, men jag använder båda.

Klubban, bollen, planen, speltiden och de flesta reglerna är precis som i vanlig innebandy.

Rullstolarna är specialgjorda, och av samma typ som används i rullstolsbasket. En riktigt bra stol kan kosta 40 000 kronor. Då har den stötbåge, vinklade hjul som gör att det är lättare att göra kvicka svängar, och så finns det tipphjul därbak. Stolen väger bara sex kilo vilket kan jämföras med en vanlig rullstol som väger tre gånger så mycket.

50-årsjubilerande Nacka HI har flera sporter på programmet. Rullstolsinnebandy har vuxit snabbt de två senaste åren, och det finns cirka 20 aktiva spelare. Samtliga är killar. Den enda tjejen har slutat. Såväl spelare och ledare vill gärna ha med tjejer, men kan inte förklara varför det är så svårt att hitta några intresserade.

Annars har föreningen en salig blandning medlemmar. Den yngsta spelaren är sex år, den äldsta 50. Funktionshindren är också olika. Det som krävs för att kunna spela är en fungerande och stabil överkropp.

– Själv har jag ryggmärgsbråck, säger Arkan Palani.

Gående är också välkomna att spela rullstolsinnebandy, även matcher. Men i SM måste man ha ett funktionshinder och därmed vara rullstolsburen.

– Jag har spelat kälkhockey tidigare, men innebandy är ännu roligare, säger Sten Almlöf. Jag gillar lagsporter med mycket fart.

Fakta

Spelas i Falun

Sex lag gör upp om titeln i det första officiella svenska mästerskapet i rullstolsinnebandy den 26-27 januari i samband med SM-veckan i Falun: Nacka HI, Eskilstuna, Calmif Knights (Kalmar), Falun, Umeå och Invalidos (Göteborg).

Nackas SM-spelare är Viktor Johansson, Arkan Palani, Alex Brorsson, Victor Piccardo, Mathias Larsson, Johan Lindström, Sten Almlöf och Agne Ribbfors.