Nackas unga känner sig hemma på gymmet

Arvid Engström 16, får hjälp med pass i bänkpressen av William Bogren, 17.
Arvid Engström 16, får hjälp med pass i bänkpressen av William Bogren, 17.
Spontan motion framför tävlingsidrott och tuffa elitsatsningar.
Så vill dagens tonåringar träna.
Samtidigt hittar idrottandet nya former och Nackas gym fylls med tonåringar.
- Ungdomar är mycket mer bekväma på gym i dag, säger idrottsforskare.

Många tonåringar idag är utpräglade individualister.
Det märks till och med på hur man tränar. I hela Sverige vänder sig unga från den organiserade föreningsidrotten och deltagarsiffror pekar nedåt.

Föreningsidrott är för den välmående medelklassen

I Nacka är föreningslivet fortfarande starkt även bland tonåringar. Men unga från socioekonomiskt svaga grupper tenderar att föreningsidrotta mindre, menar kultur- och fritidsenheten på Nacka kommun.
Tesen får stöd hos idrottsforskare Johan R Norberg.
– Föreningsidrott är för den välmående medelklassen. Det kan krävas extra utbildning, camps och akademier som gör att kostnaderna och kraven ökar, säger han.
Men bilden är inte helt mörk. Ungdomar hittar nya former att motionera och föreningar hakar på trender och tänker i nya banor. Ett sätt att träna som är populärt, såväl bland Nackas ungdomar som unga över hela Stockholm är att gymma.
– Många rör på sig för lite men många går också på gym. Ungdomar idag är mycket mer bekväma på gym än för tio år sedan, idrottsforskaren Johan R Norberg, Centrum för idrottsforskning.
På Friskis & Svettis i Sickla samlas många tonåringar och unga när skolan slutar för dagen.
Anläggningen har ett tydligt mål att passa unga. Och Friskis och Svettis var tidiga med att tillåta tonåringar från 13 år och uppåt träna själva i gymmen. Flera anläggningar driver projekt kring unga, till exempel integrationsprojekt och satsningar där unga instruerat andra unga.
Friskis och Svettis har driver också frågor som handlar om unga och motion generellt. Till exempel vill de att en del av skolidrotten blir betygsfri.
Men en del unga vill bara gå till gymmet för en stunds motion på egna villkor.
Bilden förstärks av idrottsforskaren Johan R Norberg.
– Unga vill inte vara bundna av träningstider som i föreningsidrotten. Man kanske vill skriva upp sig på pass, så man kan styra sin tid, säger han.

Vi är mycket mer medvetna idag, hälsoinriktade. Man vill vara vältränad men man brinner inte för någon idrott

Men gymtrenden handlar också om en ny syn på kropp och hälsa.
Norberg nyanserar bilden av att unga bara sitter still. Ökad kunskap om att motion är viktigt för hälsan och inte minst ett skönhetsideal som dikterar en vältränad kropp har förändrat ungdomarnas beteende.
– Vi är mycket mer medvetna idag, hälsoinriktade. Man vill vara vältränad men man brinner inte för någon idrott, säger Johan R Norberg.
Något som dagens tonåringar vänder sig ifrån är tävlande och elitsatsningar.
– I framtiden kommer det att handla mer om att motionera, inte tävla, säger Johan R Norberg.
Han menar att föreningar generellt är dåliga på att fånga upp intresset hos ungdomar som bara vill träna litegrann. Ofta krävs det mycket, både pengar och engagemang för att vara aktiv i en idrottsförening.

I framtiden kommer det att handla mer om att motionera

Men det finns undantag. Till exempel har flera gymnastikföreningar tagit till sig parkouren som tilltalar många och som inte kräver elitsatsningar. Alltfler kommuner, bland annat Nacka stöttar också aktivt breddidrotten.
– De föreningar som kan suga åt sig den typen av idrott borde ha alla förutsättningar i världen när samhället förändras idrotten. Att tro att föreningar kan förändra samhällsutvecklingen är naivt. Föreningar kan inte göra allt men de kan göra en del för att inkludera och försöka få ungdomar att stanna kvar, menar Johan R Nordberg.


Träning är inte bara för unga – läs mer om träning för äldre här.


Fakta

Nackas unga ♡ fotboll och cheerleading

Den explosionsartade inflyttningen gör att Nacka satsar stort på nya anläggningar. Dessutom behöver kidsen röra på sig mer.
– Vi har ett stort behov av anläggningar, säger Tomas Sass på kommunens kultur och fritidsenhet.

Föreningslivet i Nacka är fortsatt starkt bland tonåringar jämfört med Sverige i stort. Mellan 2005 och 2015 ökade faktiskt antalet deltagartillfällen i någon föreningsaktivitet i gruppen 13 till 16 år. Det är ovanligt.
I Stockholm är det en utveckling man framförallt ser i rika välmående kommuner, till exempel Täby, Lidingö och Nacka.

Jag tror att många idrotter drabbas av att man börjar väldigt tidigt. När man kommer upp till 12, 13 känner man att man är färdig

Cheerleading är poppis.

Är det några sporter som är särskilt stor bland tonåringar?
– Ja, fotbollen. Även cheerleadingen attraherar många äldre och flickor. Jag tror att många idrotter drabbas av att man börjar väldigt tidigt. När man kommer upp till 12, 13 känner man att man är färdig. I cheerleadingen börjar man inte så tidigt, säger Thomas Sass utvecklingsledare på kultur- och fritidsenheten.

Men bilden av att tonåringar idrottar aktivt i Nacka är inte entydig. Enligt en årsgammal utredning från hans enhet om behovet av framtida anläggningar i Nacka är det vissa grupper som inte utnyttjar de idrottsanläggningar som finns. Flickor, socioekonomiskt resurssvaga, unga med utländsk bakgrund och unga med funktionsvariationer nämns.

Dessutom rör unga över 12 på sig för lite, säger utredningen.
Detta och det faktum att Nacka växer så att det knakar – inte minst på grund av att tunnelbanan snart ska förlängas hit gör att Nacka kommun satsar stort på nya anläggningar.
– Vi räknar med en 40-procentig befolkningstillväxt de närmaste 15 åren. Så vi har omfattande behov och stort fokus på det, säger Thomas Sass.

Vilka anläggningar efterfrågas?
– Många efterfrågar gym. Det hör också av sig folk som vill att vi utvecklar e-sporten, det vill vi möta och har börjat titta på möjligheter att stötta den.

Fakta

Fotbollstält och ridhus på gång i Nacka

Mycket är på gång de närmaste åren. Här är ett axplock:

✔️ Ny sporthall öppnas vid Myrsjö idrottsplats. Här planeras även en simhall.
✔️ Ytterligare ett ridhus byggs vid Velamsund.
✔️ På Nacka idrottsplats reses ett fotbollstält i höst för spel även när det är kallt ute.