ANNONS

Pia, 46, nådde världseliten på åtta månader

Pia Clerté
Pia Clerté på skjutbanan några kilometer nordväst om Rosersberg.
Vissa kopplar av med yoga, andra joggar. Pia Clerté föredrar dynamiskt sportskytte, en idrott som kräver så totalt fokus att det inte finns någon plats för vardagens stress och bekymmer. På kuppen har den 46-åriga trebarnsmamman från Vaxholm gått från nybörjare till världselit på rekordtid.
ANNONS

Mitt i skogen, tre slingriga kilometer grusväg från E4, ligger Rosersbergs Jaktskytteklubbs röda klubbhus med flera olika slags skjutbanor intill. Det är en bra bit till närmaste granne. Och tur är det för det smäller bra när Pia Clerté trycker av sitt gevär, ett halvautomatiskt AR15.

Hon skjuter två snabba skott, förflyttar sig några meter, skjuter två till på en annan måltavla, ny förflyttning, två skott till i tät följd på en tredje tavla. Allt går på mindre än sex sekunder.

Precision och snabbhet

– Det är därför det heter dynamiskt sportskytte. Man rör sig inom stationen och skjuter på olika tavlor. Varje tävling har många olika stationer och varje station har olika utseende. Det gäller att fundera ut hur jag bäst ska lösa stationen, för det finns alltid flera olika lösningar, säger Pia.

Och det gäller inte bara att träffa, utan även att göra det snabbt. Träffpoängen delas i antalet sekunder skytten tog på sig. Man tävlar i poäng per sekund, förklarar Pia Clarté.

”Alltid en avvägning”

– Man får skjuta hur många skott som helst, men skjuter man många så tar det ju mer tid. Det är alltid en avvägning om man ska skjuta fler skott för att få träff eller inte.

Säkerheten är extremt prioriterad, både på träning och tävling. Varje skytt har alltid en domare, en så kallad range officer, som går bakom och håller koll.

– Råkar man bryta mot någon säkerhetsregel så blir man diskad direkt. Då är det bara att kliva av, säger Pia.

Nådde snabbt elitnivå

Den här eftermiddagen, liksom de flesta, är Pias pojkvän Magnus Gustafsson med på skjutbanan. Han agerar range officer när Pia ska skjuta, ger kommando och sköter timern.

Pojkvännen Magnus Gustafsson agerar range officer när Pia tränar. Foto Sommarström

– Vi träffades för fem år sedan. Då hade Pia aldrig skjutit. Nu tillhör hon världseliten, säger Magnus med stolthet.

ANNONS

– Magnus fick med mig till skjutbanan och jag upptäckte att det var roligt. Jag gick kursen för att ta sportskyttelicens för pistol hösten 2014, men då hade jag ingen tanke på att skjuta på högre nivå, säger Pia.

”Det här funkar ju, det här går bra”

Men hon fastnade ordentligt för sporten.

– Jag gillade att det krävdes så mycket koncentration. Man måste vara totalfokuserad och då släpper man allt annat, alla bekymmer och all stress. Det är väldigt avslappnande. Och så får man belöning ganska snabbt. I andra sporter kan det ta lång tid, men här fick jag snabbt en känsla av att det här funkar ju, det här går bra.

Pia tävlade lite i pistol men den verkliga kicken och utvecklingen kom när hon tog licens för gevär i början av 2016. De första tävlingarna under våren gick hyfsat och i SM i augusti tog Pia guld – bara ett drygt halvår efter att hon tog sin licens.

Gevär mer tekniskt

– Gevär passade mig. Det är lite mer tekniskt. Eftersom det är större avstånd måste man ha koll på kulbanor och olika vindar. Avstånden till tavlan kan variera stort inom en station så jag måste ha kikarsiktet inställt på kanske 300 meter och så använder jag en aim point när det är på närmare håll och håller vapnet snett, så här. Då säger folk att jag skjuter som en gangster, men nej, jag vill ju bara träffa tavlan.

Pia hade varit med pojkvännen Magnus på skjutbanan ett par tre gånger när hon bestämde sig för att testa själv – och föll pladask för sporten. Foto Sommarström

Efter guldet i SM-debuten har framgångarna fortsatt med mängder av medaljer i mästerskap och internationella stortävlingar, senast brons i NM för bara ett par veckor sedan.

EM i Sverige nästa år

Nästa stora tävling är Sydafrikanska mästerskapet i oktober. Sedan är säsongen i princip över. Nästa år är VM i hagel och EM i gevär de två stora målen. Särskilt inför EM, som avgörs i Sverige (Karlskoga), planerar Pia att träna intensivt.

Det gör hon i och för sig redan – åtminstone varannan vecka. Då de tre barnen bor hos sin pappa åker Pia och Magnus till skjutbanan efter jobbet varje dag, plus nästan hela dagarna på helgen. Utöver det tränar hon fys, styrka och kondition, på lunchen varje vardag.

”Bössan är tung”

– Bössan är tung, fulladdad väger den 6,5 kilo. Och den ska jag springa omkring och sikta och skjuta med så det hjälper att ha bra grundfysik.

Med stor träningsvilja, det gäller att ta sig till banan även när det spöregnar och att alltid vilja bli bättre och försöka överträffa sig själv, har Pia etablerat sig som skytt på elitnivå på rekordtid. Och hon älskar sin sport.

Vapendirektiv hotar sporten

– Ja, det är väldigt roligt. Det är hela tiden omväxlande och nya utmaningar. Och så har jag upptäckt att jag tycker om vapen. Det hade jag ingen aning om innan, jag hade ju aldrig hållit i ett vapen tidigare.

Säkerhetsreglerna är hårda och högt prioriterade, förklarar Pia Clerté. Foto Sommarström

Men det finns ett hot på Pias annars ljusa skyttehimmel. EU har antagit ett vapendirektiv som innebär att alla halvautomatiska vapen ska förbjudas. Medlemsländerna kan ge undantag för sportskyttar och nu står hoppet till att Sverige ska göra just det. Pia har engagerat sig kraftfullt i frågan, skrivit flera uppmärksammade debattartiklar och även varit i EU-parlamentet och berättat om dynamiskt sportskytte.

Hoppas på undantag

– Direktivet riktar sig bara mot legala vapeninnehavare och slår helt fel. Man kommer inte åt terrorism eller annan kriminalitet. Där används insmugglade vapen och det har inget med legala vapen att göra.

En svensk utredning genomförs just nu. Den ska vara klar i januari. Därefter fattas beslut i riksdagen.

– Vi lever på hoppet om ett undantag. Annars är sporten slut för oss i Sverige, säger Pia.

Fakta

Välfyllt prisskåp

Namn: Pia Clerté.

Ålder: 46 år.

Bor: Vaxholm.

Yrke: Marknadschef på ett IT-företag.

Familj: Pojkvän och tre barn.

Klubb: Uppsala Dynamiska Skyttar.

Meriter i urval: SM-guld i gevär 2016 och 2017. SM-silver i hagel 2017. NM-silver i hagel 2017. NM-brons i gevär 2017. 12:a på VM i gevär 2017.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.