ANNONS

DIF får inte ut namn på bengal- och stolkastare

Djurgårdens klack bränner bengaler.
Bengalbränning på Djurgårdens kortsida.
Djurgården Fotboll har inte rätt att få veta identiteten på de personer som kastade en bengalisk eld mot långsidesläktaren och en stol som träffade en fotograf i huvudet under ett derby på Tele2 Arena i fjol. Det har kammarrätten nu slagit fast.
ANNONS

Det var i samband med derbyt mellan Djurgården och Hammarby den 2 september i fjol som en brinnande bengal kastades från Djurgårdens kortsida mot den grönvita publiken på långsidan, och en fotograf träffades i huvudet då en stolsits kastades in från samma kortsida.

Djurgården Elitfotboll AB begärde att få ta del av namn och personnummer på de personer som figurerade i polisens förundersökning.

Polisen hänvisade till sekretess

Polismyndigheten avslog dock ansökan med hänvisning till sekretess – ett beslut som Djurgården överklagade till Kammarrätten i Stockholm.

Enligt Djurgården hade Polismyndigheten inte gjort en tillräcklig genomlysning av lagstiftningen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang då man inte hade tagit hänsyn till lagstiftarens ”intentioner” i lagens förarbeten.

Kammarrätten avslår DIF:s överklagande

Kammarrätten menar dock att Djurgårdens begäran inte gäller något ärende om tillträdesförbud utan en förundersökning, och att uppgifterna därmed inte kan lämnas ut enligt lagen om tillträdesförbud vid idrottsarrangemang.

”Kammarrätten konstaterar att Djurgården inte är part i förundersökningen. Det finns inte heller i övrigt någon sekretessbrytande bestämmelse eller bestämmelse om undantag från sekretess i OSL som ger Djurgården rätt att ta del av de sekretessbelagda uppgifterna”, skriver Kammarrätten i sin dom där man går på Polismyndighetens linje och avslår Djurgårdens överklagande.

Personen som kastade bengalen från Djurgårdens klacksektion fick i september tillträdesförbud i två år.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.