ANNONS

Finansmäns makt upprör golfspelare

Lennart Blyberg är en av flera medlemmar som är missnöjda med hur Fågelbro golf och country club sköter sina affärer.
Lennart Blyberg är en av flera medlemmar som är missnöjda med hur Fågelbro golf och country club sköter sina affärer.
Missnöjet med att mäktiga finansmän styr på Fågelbro golf och country club pyr bland medlemmarna.

– De vill tvinga oss att finansiera deras lekplats, säger Lennart Blyberg.
ANNONS

Bland medlemmar på Fågelbro golf och country club pratas det om en ”kupp” då det nybildade bolaget Brofågeln Support AB för sex år sedan donerade 10 miljoner kronor för att förbättra anläggningen. I utbyte fick Brofågeln nämligen en betydande andel aktier i golfklubben som gett dem möjlighet att påverka klubben.

Bakom Brofågeln stod bland annat H&M:s styrelseordförande, Värmdöbon Stefan Persson och Investors före detta vd Claes Dahlbäck, med flera fastigheter på Värmdö.

– Donationen blev ett sätt för dem att utveckla klubben som det passar dem bäst. Samtidigt vill de tvinga oss att vara med och finansiera en verksamhet vi inte trivs med, säger aktieägaren Lennart Blyberg.

Nu rasar flera medlemmar, som alla också är aktieägare, över de mäktiga finansmännens styre i kulisserna. Fler och fler vägrar att betala den höga årsavgiften.

Styrelsen för Fågelbro golfklubb kräver att alla som äger en aktie i bolaget ska betala årsavgift, oavsett om de spelar golf eller inte. Efter donationen har årsavgiften stigit från 10 000 kronor till 12 995 kronor. Samtidigt har medlemsaktien haft en rekorddålig utveckling. Personer som en gång betalat omkring 200 000 kronor för en aktie och nu vill lämna Fågelbro sitter i en rävsax. Den som säljer får inte mer än några tusenlappar.

På grannklubben Wermdö golf och country club är årsavgiften lägre, och priset på spelrätter har utvecklats bättre än Fågelbro­aktien. Genom att ta in fler medlemmar och dessutom ta banklån har Wermdö golf kunnat investera i anläggningen. Nu funderar man på att sälja mark för att fortsätta golfklubbens positiva utveckling.

Lennart Blyberg är säker på att Fågelbroaktien skulle stiga i värde om klubben också sålde mark och tog in fler medlemmar. Men de idéerna har inte vunnit gehör hos ledningen.

– Finansmännen vill behålla skogen som jaktmark. Och de vill inte ta in fler medlemmar för då blir det mer folk på banan. Som det är nu står den tidvis tom, till och med på somrarna, säger han.

De aktier som Brofågeln fick i samband med donationen är till skillnad från andra aktier i golfklubben befriade från årsavgift – något som provocerat.

ANNONS

Vid flera tillfällen har Lennart Blyberg försökt få svar på om styrelsen verkligen har rätt att kräva årsavgift av alla de andra aktie­ägarna, även de som inte spelar golf.

Enligt Anders Green, vd på Fågelbro, har klubben anlitat en advokat som ser över frågan. Att så pass många nu vägrar att betala årsavgiften har påverkat Fågelbro negativt, menar han.

– Fågelbro behöver alla intäkter man kan få.

Anders Green nekar till att Brofågelns styrelse lägger sig i hur Fågelbro styrs, tvärtom anser han att finansmännen har hållit en låg profil efter donationen.

– Brofågeln har inte agerat i någon fråga sedan jag tillträdde som vd. Men Fågelbro golf och country club har alltid varit det dyrare alternativet och det är just för att det inte ska vara trångt på banan, säger han.

Lokaltidningen Mitt i har förgäves sökt Stefan Persson och Claes Dahlbäck. Stefan Persson meddelar dock att det inte finns någon grund för påståendet att Bro- fågeln styr i kulisserna, men avböjer att kommentera ytterligare.

Fakta

Näringslivstoppar

I den nuvarande styrelsen för Brofågeln AB sitter Claes Dahlbäck, tidigare vd och styrelseordförande i Investor, Mats Arnhög, styrelseordförande i bland annat Active Biotech och Mga Holding samt Lars-Gunnar Holm, vd i Holmenco.

2006 grundades FG och CC Support som senare blev Brofågeln. I bolagsstämman deltog utöver Claes Dahlbäck och Mats Arnhög bland andra Stefan Persson, styrelseordförande H&M, Paul Lederhausen, grundare av svenska Mc Donald’s, samt Ulf Risberg, Fågelbro säteri och ordförande i bostadsrättsföreningen Fågelbro 5.

Källa: Bolagsverket

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.