ANNONS

Nattsvart för Hammarby Hockey utan ishall på Söder

Hammarby Hockey Hans Malm
Den stängda ishallen på Zinken måste rivas. Tungt för Hans Malm, Hammarby Hockey.
Beskedet att ishallen på Zinken måste rivas var väntat, men inte desto mindre tungt för Hammarby Hockey.
– Jag är inte så säker på att de kommer att bygga någon ny hall. För Hammarby Hockey är det här katastrof, frågan är hur länge vi finns kvar, säger klubbens ordförande Hans Malm.
ANNONS

Det var i slutet av oktober som ishallen på Zinkensdamms IP stängdes akut eftersom hela hallen rörde på sig och riskerade att rasa när som helst.

Zinkens ishall

Ishallen på Zinkensdamms IP har rört sig mot slänten och riskerar att rasa ner i Tantolunden. Nu står det klart att hallen måste rivas. Foto: Tomas Stark

Stockholms stad skulle undersöka om ishallen kunde räddas. Svaret kom på onsdagsmorgonen – och det blev nej. Ishallen måste rivas.

– Jag är inte förvånad. De har haft lång tid på sig att se problemet, hallen har rört sig i flera år, men de har väl tänkt att hallen får stå kvar så länge det går, säger Hans Malm.

Nedläggning om det vill sig illa

De nio föreningar som höll till i Zinkensdamms ishall fick sin verksamhet flyttad till uterinken på Kärrtorps IP. Marina Högland, förvaltningschef på idrottsförvaltningen, beklagade det merjobb som det innebär för föreningarna. Hans Malm menar att fritidsförvaltningen inte inser hur hårt det slår.

– ”Merjobb” säger de. Nej, de förstår inte. Det är inte ”merjobb” utan det är nedläggning det handlar om för Hammarby Hockey om det vill sig illa, säger han.

ANNONS

Hammarby Hockey utspridda i stan

Kärrtorps uterink funkar att träna hockey på, förutsatt att det inte är för varmt väder. Men varken juniorer eller damlaget kan spela sina matcher där.

– Juniorerna har kört i Farsta och damlaget spelar matcher i Stora Mossen och i Husby. Vi är helt utspridda, det är inte lätt, säger Hans Malm.

100 barn i skridskoskola blev 20 utanför stan

Dessutom var flytten från Zinken ett hårt slag mot skridskoskolan som Hammarby Hockey precis hade startat.

– Första lördagen var det 100 barn på Zinken. Sedan stängdes ishallen. Nu har vi haft 20 barn i Kärrtorp, säger Hans Malm.

Hammarby Hockey har byggt upp sin ungdomsverksamhet igen efter konkursen 2008. Men man kämpar i motvind och flera gånger har hela årskullar med satsande hockeyspelare lämnat för en klubb utanför stan på grund av dåliga förutsättningar i stan.

”Nattsvart” utan hall på Söder

I över tio års tid har Hammarby Hockey jobbat för att få till en ishall i Kärrtorp, där det finns en byggrätt, men hittills har det gått trögt. Samtidigt är man beroende av att ha en hall även på Södermalm.

– Ja, det ser man ju på skridskoskolan. Men nu får vi se. Bygger de en ny hall i raketfart så tar det ändå fem år. Men det kan lika gärna ta tio år. Det är nattsvart, säger Hans Malm.

Ernlund (C): ”Behovet är stort och akut”

Karin Ernlund (C), från årsskiftet arbetsmarknads- och integrationsborgarråd med ansvar för idrottsfrågor, förklarar att staden nu måste hantera bristen på ishallar på både kort och lång sikt.

– Kortsiktigt handlar det om att se till att alla klubbar får den istid de behöver att träna på. När det gäller det långsiktiga handlar det om stora investeringar, men även där gäller det att jobba snabbt för behovet är stort och akut, säger hon.

Så hur hanterar staden att Söder nu står utan ishall?

– Vi får se om det går att bygga nytt på samma ställe. Det är för tidigt att säga, vi måste titta på markförhållandena.

Och bandyhallen i Gubbängen, hur går det med den?

– Enligt plan. Genomförandet är påbörjat och den ska stå klar 2020. Bandyhallen är helt vid sidan av behovet av ishallar och att vi måste ersätta den på Zinkensdamm, men det är positivt ändå, säger Karin Ernlund.

Fakta

Många SM-guld och många NHL-stjärnor

Hammarby IF tog upp ishockeyn 1921.

Klubben har vunnit åtta SM-guld, det senaste 1951.

Våren 2008 gick Hammarby Hockey i konkurs.

Supportrar drog då igång en ny förening, Bajen Fans Ishockeyförening, som startade i division 4 säsongen 2008/2009.

Bajen Fans klättrade snabbt i seriesystemet och tog i mars 2013 klivet upp i HockeyEttan.

I maj 2013 klubbades det på föreningens årsmöte att man skulle återinträda i Hammarby IF, så sedan säsongen 2013/2014 finns Hammarby IF Ishockeyförening igen.

Herrlaget och det ganska nystartade damlaget spelar i division 1.

Klubben har även byggt upp ungdomsverksamheten igen, i ishallen som nu ska rivas.

Mängder av blivande NHL-stjärnor har börjat sina karriärer på Zinken, med Hammarby som moderförening. Gabriel Landeskog, Johnny Oduya, Kristian Huselius och Mika Zibanejad är några exempel.


Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!