Nedlagt tryckeri blir en drömhall

Här i packhallen i Svd:s gamla tryckeri i Akalla ska flera fullstora idrottshallar byggas. ”Det är en dröm som blir sann”, säger Basketklubben Järvas ordförande Lasse Sandström och sportchef Isse Isaksson.
Här i packhallen i Svd:s gamla tryckeri i Akalla ska flera fullstora idrottshallar byggas. ”Det är en dröm som blir sann”, säger Basketklubben Järvas ordförande Lasse Sandström och sportchef Isse Isaksson.
Basketklubben Järva är på gång att etablera ett sportcentrum med matcharena och ytterligare tre fullstora planer i Svenska Dagbladets gamla tryckeri i Akalla.

Ett hyresavtal med fastighetsägaren sluts inom kort.

– Ja, det ser faktiskt ut som att drömmen äntligen blir verklighet, säger Basketklubben Järvas ordförande Lasse Sandström och sportchefen Isse Isaksson när vi träffas i det gamla tidningstryckeriet på Vandagatan i Akalla industriområde.

Svenska Dagbladet tryckte sin sista tidning här för nästan exakt fyra år sedan. Sedan dess har fastighetsägaren Brinova, ett dotterbolag till Peab, letat efter nya hyresgäster till den 25 000 kvadratmeter stora industrilokalen.

Tidigt var inriktningen att konvertera det gamla tryckeriet till en idrottsanläggning, slippa en kostsam ombyggnad och utnyttja det som redan finns i lokalen. De enorma packsalarna samt omklädnings- och duschrummen med plats för 900 personer.

– Det är en naturlig sportanläggning. Och jag tycker personligen att det är vore trevligt om byggnaden kommer människorna och området till gagn, säger Markus Gahnfelt, som hyr ut tidningstryckeriet på uppdrag av Brinova.

Stockholm stad har erbjudits att hyra industrilokalen, men tackat nej i omgångar. I stället har BK Järva klivit in. Basketklubben har länge efterlyst en ny idrottsanläggning, inte bara för basket utan för alla möjliga idrotter, en anläggning för såväl elit- som breddidrott.

I Svd-tryckeriet får man två fullstora planer om 20×40 meter, med option på ytterligare två beroende på efterfrågan, dessutom en matcharena med plats för 1 000-talet åskådare.

BK Järvas ordförande har slitit hårt vid sidan av sitt ordinarie arbete för att förverkliga drömmen. Han har startat ett aktiebolag som ska driva idrottsanläggningen och är nu på väg att knyta ihop de sista detaljerna i budgeten.

Enligt det föreliggande avtalet kommer bolaget att hyra en del av industrilokalen av Brinova i sju år. Intäkterna ska tas in via bidrag, däribland från Allmänna arvsfonden, och från de blivande hyresgästerna.

Stockholms stad lovat att gå in med pengar för att bedriva barn- och ungdomsidrott i hallen. Pengarna tas initialt från Järvalyftet. Tanken är sedan att verksamheten successivt ska infogas i idrottsförvaltningens ordinarie budget och uthyrningssystem.

– Det blir en av Stockholms största idrottsanläggningar och betyder förstås jättemycket för området. De befintliga hallarna är slitna och trångbodda. Många fler kommer att få chansen att idrotta, säger Bo Sundin (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Totalt kommer bolaget bakom BK Järva att förfoga över 9 000 kvadratmeter, resterande hyrdes ifjol ut till andra intressenter.

En trolig hyresgäst är Stockholms Idrottsförbund. BK Järva förhandlar även med skolor i området, privata företag och en rad idrottsföreningar.

Det formella hyresavtalet ska slutas i april. Därefter inleder Brinova ombyggnaden.

– Vi räknar med att arenan ska vara klar i höst, säger Markus Gahnfelt.