NHL-stjärnans nya baby – en dansskola

Flera värdar var negativa när de hörde att dansskolan skulle locka många ungdomar, men på Västmannagatan gick det bra. ”Här har varit dansskola i 30 år, värden var jättepositiv”, säger Johnny Oduya, här i den stora danssalen med nylagt golv.
Flera värdar var negativa när de hörde att dansskolan skulle locka många ungdomar, men på Västmannagatan gick det bra. ”Här har varit dansskola i 30 år, värden var jättepositiv”, säger Johnny Oduya, här i den stora danssalen med nylagt golv.
Johnny Oduya var i Bangkok när NHL-konflikten plötsligt löstes, och han fick bråttom hem till Chicago. Det blev en hastig mellanlandning i Stockholm – och ett besök på dansskolan han är del­ägare i.

– Det är viktigt att ha en egen lokal, men det har varit svårt att hitta en. Det här kommer att bli bra, säger Johnny Oduya.

I över fyra år har The Voice Streetdance School hyrt in sig hos andra dansskolor. Nu tar man över Lasse Kuhlers dansskolas lokaler på Västmannagatan. Renovering pågår när Johnny Oduya gör ett besök, bara några timmar efter att han landat på Arlanda.

– Vi vill att det ska vara som en ungdomsgård. Här ska de kunna dansa, hänga och ha kul, säger Johnny Oduya.

– När vi växte upp på Kungsholmen fanns inte mycket för unga, säger Jonas Göthberg som driver dansskolan och är barndomsvän med Johnny Oduya.

I och med ishockeyn hade Johnny Oduya knappast några syssel­sättningsproblem under ungdoms­åren. Redan 1996, det år han fyllde 15, gjorde han debut för Hammarby i J20 Super­elit. Men innan dess hann han även testa dans.

– Det var i 10-årsåldern och faktiskt här, på andra sidan gatan där Salsa-Akademin håller till nu. Jag dansade showdans. Det låter ju som stripp eller något, men det var som dagens funk eller pop kanske.

Men dansen gav Johnny snart upp då hockeyn gick som en dans. Efter ett år med juniorhockey i Kanada kom Johnny hem och blev ordinarie back i Hammarbys A-lag i allsvenskan säsongen 2000/01.

Han gjorde sig känd för en tuff spelstil – kallades ibland för Johnny Odåga – och vann utvisningsligan i allsvenskan 2002/03 och i elitserien 2003/04 (då i Djurgården).

– Det är tio år sedan men kommer fortfarande upp! Hamnar man i lite trubbel får man lätt en stämpel, det var lite överdrivet. Egentligen var jag bara i ett slagsmål per säsong, sådant händer var och varannan match i NHL. Själv har jag lugnat mig sedan dess och prioriterat att utveckla mitt spel.

Statistiken från Johnny Oduyas sex år i NHL visar att han har utvecklats sedan tiden som råskinn i Sverige. Vissa säsonger har han noterats för nästan lika många poäng som utvisningsminuter.

Årets säsong väntas starta inom kort. Många svenska NHL-spelare har hållit i gång med spel i allsvenskan. Johnny Oduya har i stället tränat med division 2-laget Bajen Fans IF och tillbringat en stor del av hösten i Bangkok.

– Men där hittade jag en ishall, så jag har ändå ganska bra med isvana.

Han hittade inte bara en ishall utan även ett ishockeylag – Flying Farangs – som han ledde till seger i välgörenhetsturneringen Land Of Smiles Ice Hockey Classic.

– Det var en del amerikaner och kanadensare och de höll hyfsad nivå. De som har spelat i allsvenskan eller liknande har nog en fördel i början, men vi andra är nog snart ikapp.

Morgonen efter Johnny Oduyas blixtvisit i Vasastan flög han till Chicago för att ansluta till Blackhawks försäsongsläger. Inom några dagar kör NHL-säsongen i gång.

– Det blir nog ganska hetsigt. 48 matcher på tre månader. Men jag gillar att flänga runt.

Fakta

Bor i Chicago

Namn: Johnny Oduya.

Ålder: 31 år.

Bor: Chicago. Uppvuxen på Kungsholmen och har kvar lägenheten han bodde i som liten.

Moderklubb: Hammarby IF.

Meriter: SM-silver, VM-brons.

Nuvarande klubb: Chicago Black Hawks.

Aktuell: Inleder sin sjunde NHL-säsong inom kort. Är delägare i The Voice Streetdance School som öppnar i egen lokal på Väst­mannagatan den 4 februari.